Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehno turizam

Mobilni lebdeći hotel vodi goste na strma brda i daleku pučinu

hok
Foto: HOK
26.10.2016.
u 06:30

Kanadski arhitektonski ured HOK osmislio je Driftscape, hotel koji bi gostima pružao mijenjanje lokacije po volji i odmor gdje se inače ne može

Vjerujemo da među čitateljima ima onih koji su iskusili užitak objedovanja u zraku pod otvorenim nebom. Riječ je o konceptu “Dining in the sky” koji je lani u svibnju gostovao i u Zagrebu, a u kojem ste mogli uživati jedući iznad hotela Westin. Ta je inovacija dobila golemu pozornost, a devetu godinu zaredom dodjeljuje se i nagrada Radical Innovation, za najinovativniji hotelijerski koncept za koji se zaključi da je donio najprogresivnije razmišljanje u dizajnu i u funkcionalnosti.

Otvoren pogled

Pobjednika među radovima iz 28 zemalja bira žiri na čelu s osnivačem nagrade Johnom Hardyjem. Kompanija ovog čikaškog poduzetnika kompletirala je čak 866 projekata u 35 zemalja, a ove je godine Hardy nagradu uručio američkom arhitektonskom uredu iz St. Louisa Hellmuh, Obata & Kassabaum, odnosno HOK. Riječ je o uglednoj tvrtki koja zapošljava 1800 ljudi u 23 zemlje. U popisu radova im je i Appleovo sjedište u Cupertinu, a HOK-ovi arhitekti radit će i novo sjedište te tvrtke.

Nagradu Radical Innovation osvojili su za Driftscape, mobilni samoodrživi ugostiteljski koncept koji je osmislio HOK-ov ured u Torontu. Riječ je o hotelu koji primjenom tehnologija na dronovima gostima omogućuje da mijenjaju lokaciju, tj. da se odmaraju na mjestima na kojima se to inače ne može. Ovaj inovativni hotel sastavljen je od modularnih jedinica od stakla, njegovi gosti u svakom trenutku imali bi otvoren pogled na bilo koju lokaciju iznad koje se hotel nađe. Sobe su odvojive od hotela pa tako gosti sami mogu odabrati točku s koje će uživati u krajolicima koji bi s Driftscapeom postali dostupniji. Takvih bi soba-kapsula bilo 10 do 15 i bile bi povezane s glavnom platformom u kojoj su lobby, bar, lounge i restoran. Sobe bi imale 20 kvadrata, što je dovoljno za dvoje odraslih, a kad bi bila riječ o većoj grupi, kapsule bi se spajale.

Noćenje kao najam auta

Odluče li se odvojiti od platforme, goste bi krajolikom vozio autopilot pa bi se mogli baviti snimanjem koristeći ugrađenu kameru. Kako se navodi u obrazloženju nagrade, nije riječ tek o romantičnoj ideji, nego u cijelosti dokumentiranom projektu koji bi mogao zaživjeti. Kako smo lani vidjeli i u Zagrebu, postoji potražnja za ovakvim originalnim idejama, da ne govorimo o sve češćoj ideji turizma u svemiru. No, autori projekta ističu da još nema planova o gradnji Driftscapea zato što još treba unaprijediti tehnologiju. Prije svega potreban je snažniji motor od onoga koji imaju današnji dronovi, a k tome riječ je o nečemu konstrukcijski potpuno različitom od ičega dosad. Cilj je Driftscapea pokazati što bi moglo biti moguće kroz 20-ak godina. Tehnologiju bespilotne vožnje već imamo, a intenziviraju se i testiranja letećih automobila. Računa se da bi cijena noćenja bila jednaka najmu luksuznog automobila.

>> Ovo je tamna strana uspješne turističke sezone na Jadranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije