Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija HBOR-a

Milanović: Hrvatska, nažalost, nikad neće biti bogata

Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/11
24.11.2014.
u 12:12

- Ne možemo raditi po pravilima pod kojima smo radili u socijalizmu, po kojima je radila J. Koreja – požalio se Milanović.

-  Prije malo više od godinu dana rekao sam da imam lošu vijest za pesimiste, normalno je da se od toga u krizi radi šala. Ali hrvatski izvoz raste dvoznamenkasto, to se dogodilo, broj nezaposlenih je nešto niži nego u ovo vrijeme prošle godine, to nije samo statistička greška, to je trend. Ali čeka nas još mnogo posla – istaknuo je premijer Zoran Milanović na HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza.

Nakon što je nedavno vidio snimku Vukovara prije rata i podsjetio na to da je bio najrazvijeniji grad bivše države, u kojem je, kaže, radilo više ljudi nego što je bilo stanovnika, napomenuo je da je ono što prosječno oko vidi na snimci iz 1991. jedan uređen grad koji je izgledao natprosječno imućno, no to je uništeno do temelja.

-  Hrvatska je dosegnula jednu relativno visoku razinu dohotka, ali nikad visoku, nažalost nikad neće biti bogata, u tome nas je spriječio rat. A sad smo ušli u EU gdje se svaka odluka promatra sa sto strana, prisiljeni smo da pod mjerilima Europske komisije radimo po strožim pravilima nego što su morale najrazvijenije zemlje Europe. Pravila su stroga i to nas, iskreno, opterećuje. Ne možemo raditi po pravilima pod kojima smo radili u socijalizmu, po kojima je radila J. Koreja – požalio se Milanović.

HBOR je, kaže, osnovan kao sredstvo da se država vrati iz pepela na razinu na koju je moguće. - U Vukovaru se to, na žalost, nije dogodilo, u nekim drugim dijelovima Hrvatske jest. To nam govori da je misija ispunjena. Ime banke je „brend name“, ali to više nije banka za obnovu i razvitak, to je banka za izvoz – poručio je premijer te dodao da želimo biti bogato društvo, napraviti kvantni skok u odnosu na ono o čemu i stariji od njega pričaju s čežnjom.

>> Prognoze HUB-a: U 2015. čeka nas pad BDP-a i rast nezposlenosti

>> Ovo je Milanovićev strateški plan za opstanak na vlasti

Komentara 102

FR
Franciskoo
12:59 24.11.2014.

Milanović je lažljivac! Dvoznamenkasti rast izvoza je laž! Dvoznamenkasti rast izvoza bio je samo statistički, dogodio nam se Rotterdam-Antwerpen efekt, strana roba koja se skladišti u našim lukama ili se prepakirava i šalje dalje statistički se bilježi kao hrvatski izvoz, ima dosta članak o tom našem napuhanom izvozu po portalima. Da imamo dvoznamenkasti rast izvoza, sigurno ne bi imali 12 kvartala zaredom pad BDP-a. Milanović se hvali da u Hrvatskoj pada nezaposlenost, pa lako je manipulirati s brojkom nezaposlenosti, lako se obrišu nezaposleni s burze, ali zato zaposlenost u Hrvatskoj otkriva katastrofu koju nam Milanović prešućuje kada je o statistici riječ, u godinu dana izgubljeno 27.175 radnih mjesta (s 1.391.774 krajem kolovoza 2013. zaposlenost je pala na 1.364.599 krajem kolovoza 2014). Mi smo izgleda jedina država u svijetu u kojoj istodobno pad nezaposlenost i zaposlenost, svašta, a ova izjava da nikada Hrvatska neće biti bogata država je defetizam i sve govori o Milanoviću. Ovo je strašno i taj lik hoće novi mandat, pa koji ćeš nam vrag, koji vrag si napravio u ove tri godine Mailanoviću, koliko vidim, imaš rekordnu rupu u proračunu za 2014., BDP pada 12 kvartala zaredom, zaposlenost pada, dug države raste, partija zloupotrebljava represivni aparat, partija u državne firme poput lutrije, HEP-a, Apisa uhljebljuje svoje ljude, pa naravno da nećemo s tobom Milanoviću nikada biti bogata država jer Hrvatsku pretvaraš u staljinističku državu.

Avatar petrolio
petrolio
12:18 24.11.2014.

OK, sad je priznao da pod SDP-om nikada nećemo biti bogata zemlja niti bogati građani, niti ćemo živjeti dobro. jedino što sad preostaje je ostavka vlade i novi izbori pa da vođenje države preuzme netko tko voli hrvatsku i tko želi i zna njezinim građanima osigurati dobar i kvalitetan život!

TH
than
12:14 24.11.2014.

Broj nezaposlenih je nizi. Je druze, pobjegli sa zavoda za nezaposljavanje, ali i broj zaposlenih je nizi i to u godini dana za alarmantnih preko 20 000 ljudi. Sto to druze ne spominjete ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije