Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martina Jus:

'Već imamo više od šest milijardi zahtjeva za financiranje za 2016.'

Martina Jus
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
19.01.2016.
u 21:22

U HBOR-u su odlučili prihvatiti čak do 70% nepovratnih sredstava EU vlastitim udjelom korisnika u investiciji

Financiranje malog i srednjeg poduzetništva jedan je od prioriteta razvojne banke, a sudeći prema najavama, dobre vijesti mogu očekivati i 2016. – Malo i srednje poduzetništvo od izuzetne nam je važnosti i u posebnom fokusu. Lani smo udvostručili plasmane u tom segmentu u odnosu na 2014. i plasirali ukupno 2,7 milijardi kuna – kaže članica uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Martina Jus ilustrirajući da se od 2285 odobrenih kreditnih zahtjeva njih čak 85 posto odnosilo na SME sektor.

Najavljivali ste da želite postati “one stop shop” za izvoznike, posebno male poduzetnike. Koliko ste u tome uspjeli, koliko poduzetnici prepoznaju tu uslugu?

Zadovoljni smo dosad ostvarenim. Gotovo triput više poduzetnika dobilo je kreditna sredstava HBOR-a u 2015. u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna poslovna aktivnost HBOR-a porasla je s 5,6 milijardi kuna u 2014. na 12 milijardi kuna u 2015. Trenutačno na listi najava i listi predanih zahtjeva za financiranje u 2016. imamo više od 6 milijardi kuna zahtjeva. HBOR ima vrlo povoljne kreditne programe kojima omogućava financiranje investicija s kamatnom stopom od 2 do 5 posto, uz rokove otplate do 17 godina uz poček do 4 godine te kreditne programe namijenjene financiranju obrtnih sredstava s kamatnom stopom od 2 do 4 posto s rokom otplate do 6 godina i 2 godine počeka. Izvoznicima nudimo program pripreme izvoza kojim omogućavamo dostupnost obrtnih sredstava, kredite kupcu i dobavljaču te izvozne bankarske garancije. Posebnu pogodnost dajemo izvoznicima koji prvi put izvoze na inozemna tržišta jer im omogućavamo kamatnu stopu od 2%. Pratimo tržište, analiziramo potrebe klijenata, povećali smo efikasnost cijelog sustava i postali još dostupniji našim poduzetnicima.

Jedna od najčešćih kritika bankama je da dovoljno ne kreditiraju gospodarstvo, osobito male poduzetnike. Banke pak tvrde da nema dovoljno dobrih projekata. Tko je po vama u pravu?

Kriza je učinila svoje i poslovne banke povećale su averziju prema riziku, osobito kada je riječ o projektima malih poduzetnika. Poznato je da su mala poduzeća slabije kapitalizirana i da teško udovoljavaju uvjetima poslovnih banaka te su opterećena višim kamatnim stopama ranije uzetih kredita. Upravo je HBOR fokusiran na prevladavanje tih poteškoća kod malih poduzetnika. Nudimo povoljne programe kreditiranja s manjim zahtjevima u pogledu instrumenata osiguranja kao i kredite s povoljnim kamatnim stopama, ali i duljim počekom i rokovima otplate, osobito u kategoriji poticanja poduzetnika početnika, mladih i žena. Velik značaj dali smo i poticanju iskorištenja sredstava fondova EU, gdje poduzetnicima uz nisku i fiksnu kamatnu stopu omogućavamo lakše i brže zatvaranje financijske konstrukcije njihovih projekata. Svjesni da je jedan od najvećih problema s kojim se susreću poduzetnici osiguranje vlastitog udjela u investiciji, odlučili smo prihvatiti čak do 70% nepovratnih sredstava EU vlastitim udjelom korisnika u investiciji.

Je li činjenica da se formiranje nove vlade čeka gotovo dva mjeseca zakočila redovan rad HBOR-a s obzirom na to da u NO-u sjedi šest ministara?

HBOR uglavnom funkcionira bez zastoja. Predvidjeli smo u svojim planovima da će se krajem 2015. održati parlamentarni izbori i tome prilagodili poslovni proces.

Sve odluke o kreditnim zahtjevima vrijednosti do 37 milijuna kuna donosi samostalno uprava HBOR-a i taj dio procesa odvija se bez zastoja. Što skorija uspostava novog NO-a važna je radi davanja suglasnosti na odobrenja kredita za veće projekte, odnosno one vrednije od 37 milijuna kuna.

>> Zbog HBOR-a će skoro samo strane tvrtke moći izvoditi velike infrastrukturne projekte

>> Junckerov plan prilika je za hrvatsko gospodarstvo

Komentara 3

KT
komen_tar
22:43 19.01.2016.

Sest milijardi zahtjeva?! Sta su se svi ljudi na svijetu prijavili nasem HBOR-u. Svaka cast.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
13:20 20.01.2016.

HBOR nije dovoljno jak da financira sve dobre projekte a komercijalne banke uopće nemaju interes a vjerojajatno ni dozvolu svojih nalogodavaca iz EU da financiraju naše gospodarstvo jer recite mi zar nebi bilo isplativije otvoriti nekakav obrt ili manju tvrtkuu u Hrvatskoj nego li u Austriji gdje je cijena energenata i radne snage 5 puta veća ?!!! Ali što da se radi kad su naše banke u Njemačkom i Austrijskom vlasništvu, oni financiraju samo gdje se mogu dobro "omastiti" i gdje se profit mjeri u desecima milijuna i više.

SO
srecko.orsulic123
22:59 19.01.2016.

Muljatori !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije