Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
41,4 mil. dionica

Mark Zuckerberg prodaje dionice Facebooka vrijedne 2,3 milijarde $

mark zuckerberg,facebook,portal
19.12.2013.
u 15:24

Ponuđena količina premašivat će polovicu od 70 milijuna dionica klase A, a Facebook je priopćio da će Zuckerberg novac od prodaje iskoristiti za kupnju 60 milijuna dionica klase B.

Osnivač i šef Facebooka odlučio je prodati 41,4 milijuna dionica te društvene mreže, kojoj se vrijednost procjenjuje se na 2,3 milijarde dolara. Zuckerberg se na taj potez odlučio, ističe The Economic Times, da bi podmirio porezne obveze.

Ponuđena količina premašivat će polovicu od 70 milijuna dionica klase A koje donose veća glasačka prava, a Facebook je priopćio da će Zuckerberg novac od prodaje iskoristiti za kupnju 60 milijuna dionica klase B.

Dionicama Facebooka ove je godine vrijednost udvostručena, no do kraja mjeseca predviđen im je pad od četiri posto. Jedna trenutačno vrijedi 53,54 dolara.

Zuckerberg nije jedni koji namjerava prodati svoj dio kolača. Član uprave Marc Andreessen želi prodati 1,65 milijuna dionica klase A, dok će kompanija Facebook prodati 27 milijuna.

Tužba vrijedna 16 milijardi dolara

Dan uoči Zuckerbergove odluke o prodaji dijela vlastita portfelja kompanija je dočekala lošu vijest s Manhattana. Donio ju je američki savezni sudac Robert Sweet koji je presudio da Facebook, Zuckerberg i još desetak banaka moraju odgovarati na tužbu kako je kompanija uoči inicijalne javne ponude (IPO), održane u svibnju prošle godine, iz registracijske izjave izostavila informacije što je investitore dovelo u zabludu zbog financijskog stanja tvrtke.

Sweet je, piše Telegraph, ustvrdio da ulagači s punim pravom mogu inzistirati na tvrdnji da su bili obmanuti te kako im je Facebook morao predočiti projekcije o tome koliko bi povećana upotreba mobitela u budućnosti mogla smanjiti prihode kompanije.

Sudac se složio i da je Nasdaq prikrivao tehnološke probleme zbog kojih je prvi dan trgovanja dionicama Facebooka bio obilježen poteškoćama u obradi. Podsjetimo, početna cijena dionice bila je 38 dolara. Prvog dana rasla je do 45 dolara da bi dan završila na svega 38,25 dolara. Sljedećih nekoliko mjeseci bilježila je kontinuirani pad, a u rujnu 2012. dosegla je nezavidnih 17,55 dolara. Stoga i ne čudi da su analitičari Facebookov IPO ocijenili najgorim u proteklom desetljeću.

>>Facebook napokon uveo opciju 'dislike'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije