Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni uzlet

Maras: Iduće godine ulažemo 70 milijuna eura u poduzetničke zone

maras
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/8
19.09.2014.
u 18:28

Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, kazao je ministar

U sljedećoj godini Ministarstvo poduzetništva i obrta uložit će 70 milijuna eura u osnivanje novih poduzetničkih zona, najavio je ministar Gordan Maras na manifestaciji Poslovni uzlet Pregrade koja se održava danas u tom gradu u Krapinsko-zagorskoj županiji u organizaciji Poslovnog dnevnika. „Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura za potpore informatizaciji tvrtki i obrta“, kazao je Maras.

Ministar poduzetništva i obrta je i ovom prigodom istaknuo je važnost događanja kakav je Poslovni uzlet. „Dobro je da su ovu inicijativu dobro prihvatile jedinice lokalne samouprave jer je važno da se poduzetnici na licu mjesta upoznaju s novostima i mogućnostima u gospodarstvu. Poslovni uzlet je postao „Potporna institucija“ hrvatskim poduzetnicima. Da je poduzetništvo u zaletu, pokazuje i činjenica da je samo ove godine otvoreno 16 tisuća novih tvrtki i obrta“, navodi Maras. Dodaje da je posebno bitno poduzetnike na terenu upoznavati s mogućnosti dobivanja sredstava iz europskih fondova.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je na Poslovnom uzletu Pregrada da je ova županija jedan od lidera u Hrvatskoj po razvoju gospodarstva. „U Zagorju postoji duga tradicija poduzetništva, i posebice obrta, koja nije zamrla ni tijekom socijalističkoga razdoblja. Ta tradicija kvalitete, točnosti i konkurentnoga proizvoda je pomogla da zagorski gospodarstvenici puno lakše podnesu gospodarsku krizu nego što je to bio slučaj u nekim drugim područjima. Štoviše, iako je bilo razdoblja s padom broja registriranih tvrtki i obrta, činjenica je da mi stalno rastemo i samo u razdoblju od godinu dana nam je nezaposlenost pala 8,8 posto. Istodobno je ove godine izdano 14 građevinskih dozvola za poduzetničke projekte“, komentirao je Kolar. Iako je poduzetništvo razvijeno u čitavom Zagorju, tu posebno mjesto ima Pregrada koja je treći po veličini grad u Županiji. „U Pregradi imamo dugu tradiciju poduzetništva i investicija. Prva strana investicija u našem gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Posebice smo ponosni na našu poduzetničku zonu u kojoj tvrtke zapošljavaju više od 600 ljudi, a 70 posto svojega prihoda ostvaruju u inozemstvu“, kazao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

Prilikom otvaranja Poslovnog uzleta Krapina direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić uručila je Ivanu Pejiću, pomoćniku ministra znanosti, obrazovanja i sporta, donaciju od tisuću primjeraka Edukativnog priručnika, publikacije izrađene u suradnji Poslovnog dnevnika, Algebre i Ministarstva poduzetništva i obrta, koja bi trebala pomoći poduzetnicima i studentima da pokrenu i razviju svoj biznis. Pejić je istaknuo važnost ovakvih projekata i ovakvih priručnika koji informiraju i educiraju poduzetnike. Pejić je najavio da će ovih tisuću primjeraka biti distribuirano ekonomskim fakultetima i institutima, ali i istraživačima i inovatorima koji su često u problemu kako komercijalizirati svoju zamisao.

U sklopu projekta „Poslovni uzlet“ otvorena je treća regionalna manifestacija namijenjena razvoju i edukaciji poduzetnika i obrtnika koja okupila 300-injak poduzetnika. Prva po redu bila je edukativna i kulturno zabavna manifestacija održana u Jastrebarskom. Na navedenoj manifestaciji okupilo se više od 850 poduzetnika i obrtnika koje su educirali renomirani stručnjaci. Nakon Jastrebarskog Poslovni dnevnik uspješno je organizirao i manifestaciju u Zagrebu – „Poslovni uzlet Grada Zagreba“ na kojoj je bilo više od 1500 prijava poduzetnika i obrtnika na edukacije i panel diskusije.

Treća po redu manifestacija „Poslovni ulet Grada Pregrade“ također bilježi veliki interes, što pokazuje potrebu i želju poduzetnika i obrtnika za edukacijama, usavršavanjem te cjeloživotnim učenjem. U Pregradi je zabilježena prijava poduzetnika na edukacije koje vode renomirani stručnjaci, a pokrivaju područja financija, marketinga, EU fondova te računovodstva.

Poslovni uzlet je projekt koji je pokrenuo Poslovni dnevnik početkom godine kako bi pokrenuo razvoj malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. Svjestan poteškoća prisutnih u gospodarstvu, besplatnim edukacijama, seminarima i treninzima, iz područja koja su od vitalne važnosti za poslovanje poduzeća, nastoji pomoći poduzetnicima da postanu još bolji i konkurentniji na tržištu.

>> Do prve milijarde došli za samo dvije godine

Komentara 7

DR
draxy
18:41 19.09.2014.

Jel ima netko podatak koliko praznih poduzetničkih zona trenutno imamo?

Avatar sisackiDomoljub
sisackiDomoljub
19:09 19.09.2014.

Imate istu vjerojatnost dobiti izbore koliko ima svaki mladi čovjek u RH za dobiti posao u državnoj službi nakon svog školovanja... Obećanje, ludom radovanje!

ĆA
ćaćaća
20:45 23.09.2014.

i sve to u predizbornoj godini..tkz godina navlakuša..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije