Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze EK

Šuker i Maras svađali se u eteru, voditelj smirivao situaciju

šuker
Foto: Pixsell
1/2
06.05.2015.
u 07:59

Hrvatska je 2011. izašla iz recesije i da je vlada nastavila po mjerama gospodarskog oporavka, ne bi ponovno ušla u nju, kazao je Šuker

O najnovijim ekonomskim prognozama Europske komisije u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija razgovarali su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, HDZ-ovac Ivan Šuker i ekonomski analitičar Damir Novotny.

 – Nismo u zavidnoj situaciji, ali se određeni trendovi vide. Vidim negativne reakcije kao da bi oporba htjela da i dalje tonemo stopama iz 2010. i 2011. godine  – kazao je ministar Maras.

Šuker je kazao kako Maras iznosi neistine.

 – Hrvatska je 2011. izašla iz recesije i da je vlada nastavila po mjerama gospodarskog oporavka, ne bi ponovno ušla u nju. Ono što svi zaboravljaju je da je slabi gospodarski rast posljedica nedovoljne iskorištenosti fondova. Želite ovu emisiju pretvoriti u svađu – optužio je Šuker Marasa.

Analitičar Novotny kazao je kako je hrvatska ekonomija slobodno padala šest godina.

 – Mi nismo mogli izbjeći pad BDP-a, izgubili smo oko 200.000 radnih mjesta u ovoj krizi. Javne financije su u neredu i za to su odgovorne obje vlade. Kućanstva jesu zadužena, ali imaju visoku štednju u bankama. Država nema štednju, ali ima imovinu. Ja bih visoki javni dug riješio prodajom imovine i oko toga se mora postići konsenzus i to čim prije, to bolje – kazao je Novotny.

Šuker je kazao kako su ključne ocjene koje je Europska komisija donijela.

 – Ova vlada je govorila da je deficit daleko manji. Strukturne reforme moraju se početi provoditi. Sve mjere koja je vlada predložila poput spajanja agencija i povećanja trošarina, nisu strukturne reforme – kazao je Šuker.

Maras je kazao kako je istina da je oporavak slab i mali, ali kako se nešto napravilo i to se mora pozdraviti.

 – Neke stvari su se pokrenule, pogledajte javna poduzeća – kazao je Maras.

Maras je optužio HDZ da ne zna što bi učinio da u ovom trenutku dođe na vlast. Istaknuo je kako se moraju stalno uspoređivati s prošlom vladom jer ta je vlada, rekao je, izgubila 11 milijardi BDP-a i ostavila za sobom kriminal. Vratili bi se na vlast da bi opet krali, rekao je

Šuker je izjavio kako bez strukturnih reformi nema značajnijeg napretka, a za to mora postojati politička volja.

– Vlada je bila suočena s time da su koalicijski partneri jedni drugima rušili projekti – kazao je Šuker.

Nije trebalo dugo da između Šukera i Marasa ponovno zaiskri. Optužbe su pljuštale na sve sve strane.

 – 'Ajde Maras, nemoj Maras, ovo je sramotno na ovakav način razgovarati –  kazao je Šuker nazivajući vladu "putujućim cirkusom Zorana Milanovića".

>> EK: Rast prenizak da bi se potaknulo zapošljavanje; Grčić: Vjeruju da izlazimo iz recesije

Komentara 112

ST
stefj
08:30 06.05.2015.

Ova vlada se zapravo nema čime pohvaliti. Nema niti reforme, niti investicije, niti iskorištava fondove, apsolutno ništa. Čak niti ovaj minimalni pozitivni trend nema veze s njima, već s rastom EU-a... Najgore je što se skoro udvostručili javni dug, a sav taj novac iskoristili su za servisiranje države. Sve je otišlo na plaće i mirovine. Isto je i s javnim sektorom. Digli su cijene energenata, podijelili si plaće i bonuse, a niti jedna investicija nije napravljena. Najgore 4 godine vladavine u povijesti, čak gore od Kosorice... Jedino što je interesantno s ovom vladom, da oni sami osmišljavaju razne epove o svojim "uspjesima", a ti epovi neodoljivo podsjećaju na epove jednog istočnog naroda koji radi epove o svojim najvećim neuspjesima te kroz riječi i pjesmu ih pokušava pretvoriti u povijesne uspjehe...

HR
H.R.T.99
08:25 06.05.2015.

Nisam pratio emisiju ali kao i uvijek za Milanovića i njegove nesposobne ministre krivi su drugi. Da su 10 godina na vlasti optuživali bi za uništenje Hrvatske ili unutarnje ili vanjske neprijatelje.

FA
Fake
08:41 06.05.2015.

Maras,hahahaha.Koji je to lik,majko mila.Hvala Bogu,nećemo ga još dugo slušati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije