Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik HGK

Burilović pozvao Marasa da da ostavku

Luka Burilović
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
19.12.2014.
u 15:54

- Neka se gospoda u Vladi počnu napokon baviti pravim i realnim problemima u društvu te mjerama i aktivnostima koje će učiniti da rastemo, a ne da već 12 kvartal za redom padamo u gospodarski bezdan - poručio je Burilović

Otkako sam izabran za predsjednika HGK napadali su me na osobnoj razini i sve to vrijeme nisam reagirao, jer moj posao ovdje u Komori nije da branim sebe. Ali sada kada se netko drznuo napasti 600 relevantnih gospodarskih subjekata, moja je dužnost i zadaća dignuti glas i jasno poručiti da je Hrvatska država 28. članica Europske unije, obitelji država u kojima su vrijednosti takve da ministri podnose ostavke i za manje nego li je to slučaj vezan uz sve ovo što se odigrava oko HGK - poručio je ministru Gordanu Marasu čelnik Hrvatske gospodarske komore na današnjoj Skupštini HGK na kojoj su predstavljene reforme i nove usluge HGK.  

Burilović je istaknuo kako su problemi hrvatskoga gospodarstva duboke strukturne prirode i prisutni već više od dva i pol desetljeća. U posljednjih smo šest godina krize izgubili realno oko 13%  BDP-a i iz nje se ne može niti lako niti brzo izaći. No sve dok se problemi ne počnu rješavati, neće biti pomaka. Stagnirat ćemo, zaostajati za Europom i svjetskim gospodarstvima, kazao je Burilović, a potom se oštro obrušio i na “zakone” o HGK.  

- Kažem zakone, jer svjedočimo nevjerojatnom presedanu. U proceduri se nalaze dva: jedan iz Ministarstva poduzetništva i obrta, a drugi iz Ministarstva gospodarstva. Prvi je prošao i proces iznimno kratke javne rasprave na koju se javilo preko 600 tvrtki i poduzetnika te eksperata, imenom i prezimenom, svojom vjerodostojnošću i kredibilitetom. Rezultat te rasprave nije se dopao rečenom ministarstvu pa je zamjerilo komori što je organizirana i koordinirana - rekao je Burilović poručivši onima koji joj to zamjeraju da oni postanu organizirani i koordinirani na dobrobit Hrvatske.  

- Upravo mi ne podržavamo status quo oko HGK, kako nam se želi podmetati, upravo smo mi pokrenuli reforme i upravo smo mi najavili kako želimo modernu, fleksibilnu, kvalitetniju, učinkovitiju komorsku organizaciju, koja će napokon služiti svojim pravim gospodarima, a to su hrvatski poduzetnici - rekao je predsjednik HGK.

Analizirajući potrebe poduzetnika, članica HGK, pripremljen je set novih usluga. Tenderi HGK je usluga kojom će Komora, putem aplikacije na internetskoj stranici HGK, nuditi ažurne obavijesti o otvorenim međunarodnim natječajima javne nabave. Uslugom vaučeri, temeljem zadanih kriterija, HGK će dodjeljivati jednokratno 10.000 kuna za sufinanciranje izrade prijavne dokumentacije za projekte kandidirane za sredstva iz EU fondova, a uslugom poduzetnik-izvoznik predviđena je individualna potpora izvoznicima. Komorski stručnjaci će u najkraćem roku dostavljati kontakt podatke o potencijalnim partnerima i analize tržišta za koja su poduzetnici iskazali interes. Mobilni će timovi sustavno pratiti potrebe članica i brzo reagirati, izravno i na terenu, a uvodi se i usluga pravnog i poreznog savjetovanja. Paket ovih novih usluga dio je započete reforme čiji se prvi rezultati već vide pa je tako smanjen broj organizacijskih jedinica i direktora sa 17 na 8, a broj zaposlenih za gotovo 30 posto. Ukupno smanjenje troškova, koje uključuje troškove rada, usluga i materijalne troškove iznosi 26 posto.

 - Kontroliramo troškove no na žalost, smanjenjem troškova smanjili smo aktivnosti, organizirali smo manje sajmova i manje poslovnih delegacija. To nisu dobri pokazatelji - rekao i Burilović i pozvao na diskusiju je li baš to smjer kojim HGK želi ići u budućnosti.

Dodao je kako nije potrebno reći nešto novo kako bi se opisalo stanje u hrvatskom gospodarstvu, ali je uputio nekoliko preporuka Vladi; odmah, neodgodivo i bez kalkulacija pristupiti strukturalnim reformama.  Učinkovitije povlačiti sredstva iz europskih fondova. HGK ima ljude koji tu mogu pomoći. Odmah treba smanjiti državni aparat. Ako smo mi u sedam mjeseci uspjeli to učiniti u Komori, onda to može napraviti i svaki ministar u svom resornom ministarstvu. Nasuprot tome, jačati nezavisne institucije civilnog društva kako bi preuzele pojedine poslove državnog aparata. Porezni sustav učiniti stabilnijim, jednostavnijim, učinkovitijim i predvidljivim. Istovremeno rezati suvišne i poslovanju neprijateljske propise.  Osim toga, Vlada hitno mora, u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, naći zajedničko rješenje za uspostavu sustava dualnog obrazovanja. To tržištu rada treba i to će zaposliti mlade i vratiti na posao nezaposlene.  

- Neka se gospoda u Vladi počnu napokon baviti pravim i realnim problemima u društvu te mjerama i aktivnostima koje će učiniti da rastemo, a ne da već 12 kvartal za redom padamo u gospodarski bezdan - poručio je Burilović istaknuvši kako, bez obzira na sve, institucijama države pružaju partnersku ruku kako bi zajedničkim radom uz uzajamno uvažavanje učinili hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim.

>> Luka Burilović: Neću dopustiti ukidanje županijskih komora

Komentara 5

K2
kritičar_2
20:50 19.12.2014.

Kao provjereni partijski gospodarstvenik,trebao bi se vratiti u bazu,da spasiš ovo malo gospodarstva što je ostalo,a HGK,ukinuti,jer korist od nje imaju lopuže i neradnici.

R1
rvat 1991
17:38 19.12.2014.

Ovaj nije normalan...cemu on sluzi...cim se bavi?

AA
alan.alanh
20:49 21.12.2014.

Pozdravljam sve aktivnosti komore, AL NE ZA MOJE PARE!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije