Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konverzija kredita

Lalovac: Država ima instrumente, ucjene neće pomoći

lalovac
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
05.10.2015.
u 15:17

Na upit o ustavnoj tužbi banaka zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eure, ministar Lalovac je istaknuo da država ima više planova ali da treba pričekati odluku Ustavnog suda

Ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade Branko Grčić ocijenili su u ponedjeljak dijelove HDZ-ova gospodarskog programa o smanjenju PDV-a i povećanju mirovina fiskalno neodrživim mjerama, te istaknuli da je bolje raditi na povećanju dohotka građana, javlja poslovni.hr.

 - Smanjenje PDV-a za dva postotna boda i povećanje mirovina za 5 postotnih bodova su fiskalno neodržive mjere, kazao je Lalovac odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja Ureda Europske investicijske banke u Zagrebu. Ocijenio je to predizbornim mjerama koje bi, kako je rekao, dođe li HDZ na vlast zapravo bile potpuno suprotne jer ih proračun ne bi mogao izdržati.

 - Puno veći učinak na potrošnju ima povećanje dohotka građana, nego cjelokupni PDV, dodao je Lalovac, obećavši za idući mandat smanjivanje PDV-a za dio prehrambenih proizvoda na međustopu od 13 posto.  - To je korak koji neće značajno  opteretiti proračun, a značit će puno za konkurentnost poduzetnika i utjecati na rasterećenje dohotka, rekao je.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić također ne vjeruje u HDZ-ove najave o smanjenju PDV-a.

 - Ne slažem s tim da bi netko mogao danas smanjiti PDV za dva postotna boda i polučiti neke značajnije učinke u kratkom roku. To u ovom trenutku nije dobra mjera. Vrijeme za nju doći će kada  gospodarstvo još ubrza, ojača prihodovna strana proračuna i kada se stvori dovoljan višak za smanjenje PDV-a, izjavio je Grčić, ustvrdivši da se to neće desiti sutra i da možda zato HDZ traži dva mandata.

Na upit o ustavnoj tužbi banaka zbog konverzije kredita u švicarskim francima u eure, ministar Lalovac je istaknuo da država ima više planova ali da treba pričekati odluku Ustavnog suda.

 - Država ima instrumente i, bude li potrebno, reagirat će. Ucjene neće pomoći, kazao je. 

 >> Lalovac: Ne prijetim u prazno, ali tenzije nikako nisu dobre

Komentara 12

IK
igor.kapljic
15:24 05.10.2015.

Spremit ce banke Lalovca u svoj dzep..

Avatar Peterančan
Peterančan
15:23 05.10.2015.

Država ima instrumente, samo kaj ovo sa kokodak-lumenima nije ni slićno državi.

P9
PuNa_91
15:43 05.10.2015.

Nemaju oni nikakve korisne i pametne planove, niti su ih ikada imali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije