Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TTIP

Kreće 11. krug pregovora EU i SAD-a

ttip
Foto: Reuters/PIXSELL
25.09.2015.
u 14:53

Prema podacima DZS-a, hrvatske su tvrtke u šest ovogodišnjih mjeseci izvezli proizvoda u vrijednosti 147,7 milijuna dolara, a uvezla oko 94,3 milijuna dolara

Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) SAD-a i EU uskoro kreće u 11. krug pregovora, a bez obzira na to što analize pokazuje velike koristi tog sporazuma, velik je broj tvrtki i potrošača koji se boji posljedica.

– Postoji strah da će multinacionalne kompanije iz SAD-a preplaviti EU, ali to se neće dogoditi jer se sigurnost hrane i radnika u EU neće mijenjati. Cilj nije da netko nekoga prevari nego korist – kazao je zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović na skupu u HGK o utjecaju TTIP-a na male i srednje poduzetnike.

– Najlakše je reći da u SAD ima puno GMO, ali treba uzeti u obzir da su koristi puno veće – dodala je Margaret Horner Nardi iz Veleposlanstvo SAD-a u RH. Pa se tako nakon potpisivanja tog sporazuma može očekivati otvaranje većeg broja radnih mjesta, veća prodaja i trgovina, niže cijene zbog ukidanja carinskih barijera, zatim više investicija, pa tako i proizvodnje i rasta BDP-a.

– Analiza pokazuje da će se godišnje u EU dodatno ‘stvoriti’ 70 do 120 milijardi eura – rekao je voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević.  

– Godišnji promet SAD-a i EU je oko 700 milijardi dolara, a nakon tog sporazuma bit će i veći, kao i onaj koji RH ima sa SAD-om – kazao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković. A upravo bi najveću korist trebali osjetiti mali i srednji poduzetnici koji i u EU i SAD-u imaju udjel veći od 90 posto među privatnim poduzetnicima. Potvrdili su to i nazočni poduzetnici, veliki izvoznici u SAD. Sandi Klasić iz tvrtke OMCO, koja proizvodi alate za staklarsku industriju i izvoznik je u SAD, očekuje da će TTIP riješiti neke od prepreka koje sada imaju, a odnose se na težu birokraciju pri plasmanu roba. Kaže da su već ranije kontaktirani iz HGK, a kako bi iznijeli svoja stajališta i očekivanja od TTIP-a. Nikola Dujmović, predsjednik uprave Spana napominje kako je izvoz intelelektualnih vlasništva i usluga u SAD opterećeno zbog radnih dozvola.

– Hrvatska je jedna od rijetkih država koja nema riješeno pitanje o dvostrukom oporezivanju sa SAD-om i to nam koči razvoj, te stoga uz carinske barijere trebalo bi i to rješiti.  Hrvatska je poznata po donošenju zakona koji donosi barijere svojim poduzetnicima – komentirao je Dujmović. 

Prema podacima DZS-a, hrvatske su tvrtke u šest ovogodišnjih mjeseci izvezli proizvoda u vrijednosti 147,7 milijuna dolara, a uvezla oko 94,3 milijuna dolara. Najznačajniji izvozni proizvodi u SAD su revolveri i pištolji, lijekovi, strojevi za obradu i preradu guma..., a uvozni tenkovi i ostala oklopna borbena motorna vozila, antibiotici...Prema podacima HNB-a izravna ulaganja SAD-a u RH od 1993. godine do travnja ove godine iznosila su 68,1 milijun keura. Najveće mogućnosti suradnje su između ostalog u sektoru energetike, IT sektora, brodogradnje, naftne i farmaceutske industrije i turizma. 

>> O najspornijoj točki TTIP-a zasad ni riječi

Ključne riječi

Komentara 2

EL
EldersRealm
00:34 26.09.2015.

Hrpe lazi i obmana... Ameri nas zabavljaju migrantima dok nam na mala vrata uvaljuju TTIP, a EU birokrati nam kopaju jamu i potpisuju sporazum o kojem pojma nemaju i koji je vrhunska tajna, a rijec je o trgovinskom sporazumu? Sta krijete?

Avatar Lutkica
Lutkica
13:07 27.09.2015.

a što su zapeli za taj gmo, ko da je to neka kuga

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije