Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednici u cavtatu

Komšić: Najvažnije je priznati istinu, a ta je da narod mentalno nije izašao iz komunizma

željko komšić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/5
14.07.2014.
u 21:07

Jedanaest predsjednika na Summitu100 imalo je priliku čuti ideje poduzetnika i njihove zahtjeve

Summit100 u Cavtatu okupio je za jednim stolom članove Inicijative Brdo-Brijuni, odnosno predsjednike iz osam zemalja. Jedanaest predsjednika imalo je priliku čuti ideje poduzetnika i njihove zahtjeve. Ista nam je zadaća, a to je da poboljšamo život ljudi - poručio je predsjednik Ivo Josipović poslovnim ljudima iz regije, a nakon toga poslao poruku i političarima rekavši da je politika kojom se zaustavlja gospodarstvo promašena.

- Vrlo jasno treba reći onim politikama koje šalju poruku da je biti poduzetnik nešto loše da nisu u pravu - poručio je Josipović. Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istaknuo je pak da je Srbija zadržala prijateljstva i dobre gospodarske odnose s mnogim zemljama, ali i ulagačima međutim izrazio je bojazan da poticaji koji su vrijedili do sada Srbija u budućnosti možda neće moći zadržati.

- Ako imate carinu od 0 posto s velikim dijelom svijeta i jeftinu, a dobro educiranu radnu snagu onda možete biti konkurentni. Trebamo ipak kao regija surađivati i raditi s našim poduzetnicima. Neki se boje monopolista, odnosno poduzetnika koji su postali toliko veliki da se doimaju kao monopol, ali ne smijemo zaustavljati one koji puno proizvode i puno zapošljavaju - poruka je Nikolića. Član tročlanog predsjedništva BIH Bakir Izetbegović istaknuo je da se u Austriji tvrtke otvaraju telefonski, a pozvao je regionalne poduzetnike da iskoriste ugljen iz BIH kojeg kako kaže ima za cijelu regiju. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović naglasio je da imaju najintenzivnije odnose sa Srbijom, a pozvao je države susjede da ukinu dva granična prijelaza kako bi i na taj način olakšali putovanja svojim turistima. Predsjednik Albanije Bujar Nishani iskoristio je priliku i pozvao poduzetnike da ulažu u infrastrukturu i razvoj turizma u Albaniji.

- Pravi lideri ste vi, a ne mi političari. Mi smo tu da vam budemo servis - poruka je Nishanija koji je naglasio da zemlje iz regije nisu iskoristile priliku da ulažu u Albaniju u dovoljnoj mjeri. Drugi član BIH predsjedništva Nebojša Radmanović našalio se rekavši da BIH ima 'najmanje poduzetnika, a najviše predsjednika'. Pozvao je da se ulaže u hidroelektrane, a imao je i konkretni prijedlog pa je tako zaključio da ne treba graditi hidroelektranu Ombla već HE Dubrovnik koja bi se snabdijevala vodom iz BIH. Predsjednik Slovenije Borut Pahor složio se da je potrebno sazivati tematske sjedinice ministara i gospodarstvenika koji će na taj način privući velike ulagače iz Europe i preko Atlantika te istaknuo da je ovo prvi susret predsjednika u povijesti što šalje dobru poruku.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga pozvala je na New deal u regiji te istaknula da Kosovo ima komparativnu prednost u činjenici da je 60 posto populacije mlađe od 25 godina te naglasila da žele ulagati u obrazovanje. Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov slikovito je opisao situaciju i razliku između poduzetnika i političara.

- Političari su se zadnjih 20 godina vozili u automobilu s velikim retrovizorom, a poduzetnici onim s velikim vjetrobranskim staklom. Oni su bolje prošli - poručio je Ivanov te pozvao na gradnju jadransko-jonskog autoputa pri čemu je izrazio nadu da će ta autocesta imati odvojak prema Makedoniji. Posljednji na red došao je hrvatski predstavnik u predsjedništvu BIH Željko Komšić koji je zaključio da je najvažnije priznati istinu, a to je da narod mentalno nije izašao iz komunizma. Ekonomski problem je da nitko nema hrabrosti reći narodu što treba napraviti pa smo zato zapeli između komunizma i liberalnog društva - zaključio je Komšić. U izjavi za medije hrvatski je predsjednik Josipović rezimirao dan kazavši da je zajednički interes svake od zemalja i gospodarstva da se suradnja produbi i sruše barijera i poslovne i mentalne, koje onemogućavaju zajednički nastup na trećim tržištima. -

Gospodarstvenici su otišli ispred politike. Jer uspjeh gospodarstva je uspjeh politike, a uspjeh politike je pretpostavka da bi gospodarstvo bilo uspješno, poručio je Josipović.  

Osvrćući se na makedonskog predsjednika istaknuo je da su retrovizori vodeći u nekim drugim zemljama, ali u Hrvatskoj nisu toliko jaki.

- Oni su potrebni, njih ne treba maknuti s auta - poruka je Josipovića. Najavio je i sutrašnji susret lidera regije s kancelarkom Angelom Merkel. Sutrašnji sastanak je važan za sve nas, on je puna afirmacija regionalne politike, koju zagovaram ja osobno. To je potvrda je naš odnos prema regiji postao glavni odnos EU. Razumjelo se koliko je važno da cijela regija postane dio EU. To nam je važno radi rješavanja brojnih problema koje imamo. Stoga dolazak Merkel pokazuje da je Europa zainteresirana da u svojim članicama, posebno u Hrvatskoj, prepoznaje perjanice u svom odnosu prema regiji - zaključak je Josipovića.

Komentara 37

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
21:28 14.07.2014.

Čuj ovog strančara kako narodu soli pamet i usputno ga vrijeđa....hihihi.....da narod mentalno nije izašao iz komunizma a taj isti narod kojeg spominje debelo financira njega i obitelj mu, o zemljo otvori se......gospodin oće reći da mu je narod kojegojeg zastupa mentalno zaostao a on kao nije on je kao umno potpuno zdrav, bože dragi svašta čovik čuje.....

BA
bakulušić
21:32 14.07.2014.

Pa je on pomislio da će narod krenuti za njim samo zato što na zidu drži Titovu sliku 2x3m. Moj Komšiću, narod je izluđen ali nije lud. I oni najzadrtiji Jugoslaveni polako dolaze pameti.

JM
jezero-matica
21:23 14.07.2014.

Oni kao ovaj na slici(Partijsko,Udbasko,Spijunske Strukture)jos uvijek drze narod u komunizmu(zabludi)daleko od:Istine=Pravde=Slobode=Demokracije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije