Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Koliki je zapravo utjecaj žena na gospodarstvo i kako stoje u Hrvatskoj?

ekonomska jednakost, žene, prava
Foto: Thinkstock
1/4
07.03.2017.
u 13:02

Analiza je obuhvatila pripadnice ljepšeg spola u državama srednje Europe

Kakav je utjecaj žena na pojedina gospodarstva? Tvrtka Bisnode vodeći ponuđač poslovnih informacija uoči međunarodnog Dana žena, pripremila je zanimljivu analizu poduzeća kojima upravljaju žene – bilo kao vlasnice ili kao predsjednice uprava.

U tu su svrhu Bisnode analitičari razvili specifičan indeks – Bisnode Index of Woman Influence (BIWI) koji utjecaj žena mjeri kroz četiri osnovna parametra: udio poduzeća kojima upravljaju žene u ukupnom broju poduzeća u pojedinoj zemlji, njihovog udjela u broju zaposlenih, prihoda i dobiti u ukupnom gospodarstvu.

Analiza je obuhvatila pripadnice ljepšeg spola u državama srednje Europe – tako je, uz Hrvatsku, analiziran utjecaj žena u Austriji, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj. BIWI indeks pokazuje kako Mađarice imaju najveći utjecaj na cjelokupno gospodarstvo, a slijede ih Poljakinje. U ostalim zemljama je BIWI indeks ispod prosjeka, a analiza pokazuje kako je među promatranim zemljama najmanji ukupni utjecaj žena u Austriji i Češkoj.

Analiza prihoda poduzeća kojima upravljaju žene, pokazala je kako Poljakinje zarađuju u prosjeku 2% više od ostatka gospodarstva. U ostalim zemljama poduzeća kojima upravljaju žene prihoduju manje od prosjeka gospodarstva, dok je najveća razlika zabilježena u Njemačkoj. U Hrvatskoj ona prihoduju 26% manje od gospodarskog prosjeka.

Analiza je pokazala i kako u svim analiziranim zemljama žene poduzetnice ostvaruju nižu neto dobit od svojih muških kolega. Najmanja je razlika u Poljskoj, gdje su poduzeća koje vode žene u prosjeku samo 2% manje isplativa u odnosu na gospodarstvo. Najlošiji je omjer kod austrijskih poduzetnica – 0,11 što znači da je profitabilnost žena u vlasništvu tvrtke je niža od prosjeka gospodarstva po nekoliko puta, dok je taj pokazatelj u Hrvatskoj 0,33.

Promatrajući omjere udjela broja zaposlenih u poduzećima kojima upravljaju žene ili su žene vlasnice, analiza je pokazala kako nema značajnih razlika – u prosjeku tvrtke kojima upravljaju žene zapošljavaju u jednakoj mjeri kao i tvrtke kojima upravljaju muškarci, no najveće su razlike na austrijskom tržištu, dok su ti pokazatelji u Mađarskoj gotovo izjednačeni.

Foto: Screenshot/reuters

Foto: Screenshot/reuters

Foto: Screenshot/reuters

>> Emmu Watson osudili zbog toples fotografija: 'Mislim da je pogrešno shvatila feminizam'

>> Sanja Lovrenčić otkriva u čemu se sastoji feminizam bajke o Snjeguljici

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije