Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje izborna utrka

Još 150 milijuna kuna za kreditiranje poduzetnika

junckerov plan
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
21.06.2016.
u 00:15

Novac po povoljnijim kamatama plasirat će se malim i srednjim, ali i velikim poduzećima jer je ograničenje na 500 zaposlenika

Nakon Zračne luke u Dubrovniku, prvog konkretnog projekta u tzv. Junckerovu planu u Hrvatskoj, novih 150 milijuna kuna za jamstva koja će omogućiti povoljnije kreditiranje hrvatskih poduzetnika osigurano je iz programa InnovFin uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja, okosnice Plana ulaganja za Europu (Junckerova plana). Ugovor o garanciji preko koje će se novac plasirati inovativnim malim i srednjim poduzećima, ali i velikim jer je ograničenje postavljeno na 500 zaposlenika, potpisali su jučer zamjenik izvršnog direktora Europskog investicijskog fonda Roger Havenith i predsjednik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Dušan Tomašević.

– S ovom garancijom, koja ne ulazi u potpore, kamata na HBOR-ove kredite od dva posto spustit će se na 1,5 posto i Hrvatska ulazi u područje relativno povoljnog zaduživanja za poduzetnike – istaknuo je Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU. HBOR-ove kamate od dva, tri i pet posto spuštat će se za 0,472 ili 0,572 postotna boda, ovisno o veličini kreditirane tvrtke. Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta, najavio je da još tri programa priprema i HAMAG BICRO, u završnoj su fazi i njegovo će ministarstvo za oko dva tjedna za njih otvoriti natječaje za sredstva iz strukturnih fondova EU čime će ukupna vrijednost otvorenih natječaja, zajedno s onima iz netom potpisanog ugovora, dosegnuti 1,5 milijarde kuna.

– Prvoklasne EIF-ove garancije od 50 posto iznosa kredita i rušenje kamata jedan su od koraka koji moraju osjetiti hrvatski poduzetnici. Cilj je osigurati im pristup izvorima financiranja po istim uvjetima i kamatama kao što ih imaju poduzetnici u okruženju u EU – poručio je ministar Horvat. Jamstva će se početi izdavati od rujna i nastaviti sljedeće dvije godine.

>> Kina prva izvan EU koja financira Junckerov plan investicija u Europi

>> Junckerov plan prilika je za hrvatsko gospodarstvo

Komentara 3

DU
Deleted user
17:25 21.06.2016.

I tko to opet bude dobio? Ekipa Segon i njemu slicni.

Avatar comparator
comparator
06:55 21.06.2016.

Svakako bolje od sustava u kojem premijer dijeli novac preko predstećajnih nagodbi svojim klijentelističkim partnerima u javnom sektoru koji mu osiguravaju sigurni rejting i održavanje ,a Hrvatske na rubu kako bi narod vapio za poslom koji može dobiti jedino preko njihove navodno socijal-demokratske stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije