Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKI EKONOMSKI FORUM:

Japan najzaduženiji, od nas bolja i Srbija

Japan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.09.2016.
u 23:15

Ovaj je poredak 'benigniji' od rangiranja prema javnom dugu u koji ulaze državna jamstva i zaduženja poduzeća u vlasništvu države

U najnovijem izvješću o globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma objavljeni su i svježi podaci o zaduženosti država, izraženoj kao postotak BDP-a. Zaduženost je, uz nezaposlenost, gorući problem hrvatskog gospodarstva, a po dugu središnje države Hrvatska je na 21. mjestu.

Najgori je Japan s 248,1 posto duga u BDP-u, zbog vrlo sporog rasta gospodarstva koji njihova središnja banka već godinama pokušava potaknuti niskim kamatama, a od prije nekoliko mjeseci i negativnom kamatom.

Slijedi Grčka čija je dužnička kriza skoro dovela do “Grexita” s 178,4 posto, a treći je Libanon kojemu su interni sukobi i blizina Sirije uništili glavnu prihodovnu granu, turizam, i doveli ga do duga od 139,1 posto. U vrhu je i Italija, na četvrtoj poziciji, a u prvih deset su i Portugal, Cipar, ali i uređena Belgija, dok je SAD na 11. poziciji s dugom od 105,8 posto.

U prvih su 20 i Španjolska i Francuska te rastuća Irska, koja je u samo godinu dana uspjela smanjiti dug sa 122,8 posto na 95,2 posto BDP-a. Što se tiče regije, prestigle su nas Slovenija sa 83,3 posto i Srbija sa 77,4 posto duga u BDP-u.

No, ovo je samo dug države za njezine kredite; kad bi se gledao javni dug, u koji ulazi i državni dug te sva ostala zaduženja za koja jamči Vlada, kao i obveze poduzeća u vlasništvu države, situacija bi bila puno gora.

Premda nismo baš na samom dnu, naš rast, a ni visoki rizik države zbog kojeg imamo velike kamate na kredite još uvijek ne osiguravaju neku jaču dinamiku smanjenja zaduženja, a da ne govorimo o rapidnom rezanju irskog tipa. Popravljamo se puževim korakom.

>> Marić: Ne možemo biti sasvim zadovoljni dinamikom pomaka na ljestvici konkurentnosti

Komentara 6

AR
aran
08:00 01.10.2016.

drugovi doslo je vreme corke ima da se ide u corku ko u kafanu

LA
lakočemo
14:15 01.10.2016.

Srbija će nas prestići u svemu izgleda sve zbog naše političke mafije,proizvodnja kod nas a ne uvoz ....

TR
trolokva
10:47 01.10.2016.

hahaha dobar si

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije