Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vođenje zaštićenim lokalitetima

Janez i Hans mogu voditi turiste, Anti treba – dodatni ispit

turisti
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
1/2
16.02.2017.
u 20:16

Ministar Cappelli osniva tim pravnika i vodiča koji treba ponuditi rješenje da se dokine praksa nepravedna za domaće turističke vodiče

Hrvatskim turističkim vodičima treba dodatna edukacija, koja košta oko sedam tisuća kuna, za vođenje turista zaštićenim lokalitetima poput starogradskih jezgri, nacionalnih parkova i sl.

Za razliku od našeg vodiča, nazovimo ga Ante, Janez ili Hans mogu i bez toga. Lani je tu povlasticu iskoristilo sedamdesetak stranih turističkih vodiča, mahom iz Slovenije i Njemačke, a ove je godine strancima već izdano tridesetak ovlaštenja za povremeno i privremeno vođenje turista na teritoriju Hrvatske.

Za predstavnike oko 3500 hrvatskih turističkih vodiča, koje je jučer primio ministar turizma Gari Cappelli, takva je praksa neodrživa.

“Želimo da se zaštiti dignitet struke i da goste na zaštićenim lokalitetima vode isključivo educirani vodiči”, ističe predstavnica šibenskih vodiča Tina Biluš. Njena kolegica iz Splita Suzana Talijan ističe da domaći vodiči nemaju ništa protiv kolega iz inozemstva, ali smatra da i oni moraju proći dodatnu edukaciju kao i domaći. I ministar Cappelli smatra da se propisi iz 2015., koji dovode domaće vodiče u neravnopravan položaj sa stranima, moraju “popeglati”. Kako se radi o regulativi koja mora biti usklađena s europskim propisima, osnovat će tim ljudi, sastavljen od pravnika i vodiča, koji će ponuditi rješenje.

>> Vraćaju se i Rusi: Agencije ne pamte ovakvo zanimanje stranih turista za Hrvatsku

Komentara 3

TM
tony_montana
20:40 16.02.2017.

vrlo je jednostavno umjesto da radimo proaktivno, pratimo trendove, radimo na kvalitetnim zakonima i regulativama, stvaramo poduzetničku klimu, pojednostavljujemo i max ubrzavamo procedure... nama je jednostavnije tražiti spaliti vješticu, pogodovati rođi, ubirati pinku i tražiti krivca u drugima.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:51 16.02.2017.

Janez i Hans mogu voditi turiste, Anti treba – dodatni ispit.......Majke ti ko je tu lud ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije