Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Puno posla ispred nas'

Jakovina o padu konkurentnosti: Očito je da drugi rade brže ili bolje

jakovina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.09.2014.
u 15:59

Upitan je li bilo neslaganja između njega i ministra Vrdoljaka oko industrijske strategije do 2020. Jakovina odgovara kako nije riječ o odgađanju strategije nego o usuglašavanju stavova

- Očito da drugi rade brže ili bolje, znači puno je posla ispred nas. Moramo napraviti sve da u djelu parafiskalnih nameta, ali i sporosti birokracije, bilo na državnoj, lokalnoj ili regionalnoj razini učinimo sve da omogućimo realnom sektoru i investicijama da budu što efikasnije. Pokazatelji u našem sektoru za prvih nekoliko mjeseci 2014. su ohrabrujući, kazao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, komentirajući na predstavljanju indormacijskog sustava o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem i nazadovanje RH za dva mjesta na globalnoj ljestvici konkurentnosti.

Na upit hoće li se RH na ministarskom vijeću u Bruxselessu u petak pozvati na članak 37 pristupnog ugovora, kako bi se obeštetila zbog enormnog uvoza iz EU, odgovara kako su tema posljedice ruskog embarga za EU robu, pri čemu će maksimalno zaštititi interes hrvatskih proizvođača, koji su ugroženiji eventualnim europskim viškovima na unutarnjem tržištu nego izvozom u Rusiju, koji je za RH zanemariv.

Upitan je li bilo neslaganja između njega i ministra Vrdoljaka oko industrijske strategije RH do 2020. s obzirom da je vraćena iz Vladine procedure na doradu, Jakovina odgovara kako nije riječ o odgađanju strategije nego o usuglašavanju stavova. Prehrambena i drvoprerađivačka industrija tom su strategijom, podsjetimo, stavljene među čuvare, umjesto među pokretače gospodarskog rasta, što je izazvalo priličnu buru u sektoru i resornom ministarstvu. Jakovina kaže kako žele imati što bolju stretegiju.

- Metodologija kojom su kolege iz Ministarstva gospodarstva obuhvatili u strategiji obuhvaća trogodišnje razdoblje, od 2010. do 2012., koje je bilo doista negativno za prehrambeni sektor. No mogućnosti, potencijal, ali i rast koji prate u tom sektoru pokazetelji su kako prehrambena, ali i drvoperađivačka industrija moraju biti pozicionirane da im se obogući bolji razvoj, korištenje svih horizontalnih i vertikalnih mjera koje će proizaći iz te strategije - poručio je Jakovina.

>> Hrvatska pala na ljestvici konkurentnosti, Švicarska opet na vrhu

Komentara 5

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
20:39 03.09.2014.

"Očito da drugi rade brže ili bolje, znači puno je posla ispred nas." Ovo je zaključak jednog nobelovca. Sigurno će nam konkurentnost poboljšati propalica koja nije bila u stanju voditi seosku poljoprivrednu apoteku.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
19:45 03.09.2014.

Ne , ne , ne istina je da drugi VOLE svoj NAROD a ne kao Vi ,uništavači Hrvatske i Hrvata. Zar je tako teško sastaviti na papir koliko nam je potrebno proizvodnje mesa, žitarica, povrća, voća, te svega vezanog uz seljake i poljoprivredu te vidjeti viškove ili manjkove te poraditi na izvozu viškova ili uvozu ako nešto nemožemo proizvesti ali prvo sve učiniti da smanjimo uvoz a zaposlimo "Bogom danu Slavoniju" . Imamo morsku obalu koja je željna svega što čovijek može poželiti samo organizirati potražnju sa proizvodnjom i uskladiti isplate novca za isporučenu robu. Imamo prekrasne ceste kojima možemo sve dostaviti jako brzo i bez oscilacije u isporuci. Ma sve se može organizirati jedan "seljak " i bez puno škole ali sa ljubavlju za zemlju i prosperitet. Pa zar tu treba velika "pamet" i školska sprema . Samo ljubavi za Hrvatsku i Hrvate nem niti 10% u Našoj Vladi pa bi to trebalo korigirati. Ovo pišem isključivo u želji da potaknem na razmišljanje i posao odgovornim u Vladi. Pozdrav dobrim ljudima

UZ
uzor10
16:08 03.09.2014.

Ti si Jakovina ministar za točno nula bodova pa daj čovječe ostavku i nestani vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije