Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika na tržištu

Otkrivamo zašto su poskupjele banane u Hrvatskoj!

Banane
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/3
14.04.2015.
u 09:41

Jedemo li više jabuka, uvest ćemo manje banana, tvrde iz Pacific Fruita i Dodira prirode

Ma kakva Panamska bolest? Panamska bolest u nas se zove dolar – kaže Miljenko Preložnjak, direktor Pacific Fruita, jednog od najvećih uvoznika banana u Hrvatsku, nakon što su svjetski mediji objavili kako bi zbog gljivice zvane Panamska bolest, koja ozbiljno prijeti australskim bananama, cijena te dragocjene voćke globalno mogla skočiti i 400%.

Skuplje 19 posto

Australske plantaže, na kojima se godišnje proizvede banana za oko 550 mil. dolara, nisu, naime, izvoznice banana, ali bi potražnja za uvoznima, mogla izazvati tektonske poremećaje na svjetskom tržištu, kako se to dogodilo i 2011., kada je ciklon poharao 20% australskih usjeva, tvrde neki analitičari. Lani su famoznom gljivicom, koja izjeda korijen banane, bili pogođeni i Filipini pa neki nagađaju kako je njihova cijena od 12 kuna u većini hrvatskih trgovina posljedica panamske pošasti ili špekulacija proizašlih iz nje.

I TISUP, tržišni informacijski sustav u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, bilježi kako su banane u nas skuplje za oko 19% u odnosu na isto razdoblje lani, a ne tako davno kupovali smo ih i po prosječnoj cijeni od oko 8 kuna.

Preložnjak, međutim, tvrdi, kako je jedini krivac za to dolar. Banane se u Hrvatsku gotovo isključivo uvoze s dolarskog tržišta – Ekvadora, nešto iz Kostarike i Kolumbije. No za dolar smo lani u ovo doba morali izdvojiti 5,63, a sada čak 7,37 kn, dok Pacific Fruit, ističe on, živi u eurskom svijetu.

Samo je Pacific Fruit (u nas drugi po veličini uvoznik nakon Konzuma), lani od ukupnih 54,4 tisuća tona za 51,5 milijuna dolara uvezao oko 900.000 kartona, odnosno 18 tisuća tona.

Jabuke diktiraju uvoz

Iako potrošnja posljednjih godina u nas lagano pada, ali ne kao u Njemačkoj, gdje je tržište posljednjih godina palo i 19%, banana je i dalje hrvatsko voće broj jedan i najprodavaniji artikal trgovaca. Po stanovniku pojedemo oko 11 kilograma, doznajemo od Zorana Kavržića iz Dodira prirode, koji uveze oko 11 tisuća tona godišnje. No on ne vidi toliki problem u dolaru s obzirom na to da se banane, kako on tvrdi, prodaju na godišnje ugovore, već isključivo u ponudi i potražnji. Kad Rusija, primjerice, poveća uvoz za 200.000 tona i više, odmah skaču i cijene, dok u maloj Hrvatskoj, one uglavnom ovise o sezoni – skupljoj zimskoj i jeftinijoj ljetnoj – koja počinje 1. svibnja.

– Cijene banana u nas će tada neovisno o dolaru pasti na 8,99 ili 9,99 kuna – uvjeren je Kavržić. Ako je dolar skočio, otkupna cijena banana past će sa 6 na 4 dolara po kartonu od 18,5 kilograma, napominje. Vjerovali ili ne, potrošnju za bananama u nas svake godine diktiraju jabuke. Ako su jabuke skuplje ili ih nema, uvest ćemo više banana. S druge strane, ponuda jeftinih poljskih jabuka koje zbog embarga nisu otišle za Rusiju, ove će godine, izgledno je, smanjiti promet uvoznika banana.

>> Panika na tržištu banana: Bankar nudi 1,25 milijardi dolara za Chiquitu

Komentara 61

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
09:53 14.04.2015.

Mi smo ovak i onak u banani vec dugo ,a konzumova parola kupujmo hrvatsko je jos u trendu a konzum je najveci uvoznik a ono kaj vrijedi to izvoze

ST
stefj
10:04 14.04.2015.

Eh, budući da je svjetska trgovinama bananama poprilično monopolistički posao pod kapom jedne kompanije, sve ove priče po novinama samo su opravdanje za manipulaciju, pardon, upravljanje cijenama... Nije baš isto kao s naftom, jer je nafta neophodna, ali je poprilično slična stvar.

DI
Diners
16:38 14.04.2015.

DŽungla od države , a majmuni nam kolo vode!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije