Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam u D. Kraljevcu

Izvoz voća raste za nevjerojatnih 107%

04.09.2015., Donji Kraljevec- Otvoren medjunarodni Vocarski sajam 2015.
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
05.09.2015.
u 21:15

Voćari ističu kako ostaju problemi niske prodajne cijene i povećanog uvoza voća u Hrvatsku

Visoki troškovi ulaganja, nesređeno tržište, niske prodajne cijene i prevelik uvoz voća koje se u dovoljnim količinama može proizvesti i u Hrvatskoj.

Tako su hrvatski voćari na jučer započetom dvodnevnom Međunarodnom voćarskom sajmu u međimurskom Donjem Kraljevcu sumirali probleme s kojima se susreću. No iz Ministarstva poljoprivrede do voćara su doprli i optimističniji tonovi.

– Veseli što prema podacima iz 2014. izvoz voća raste za nevjerojatnih 107 posto. Izvezli smo 45.000 tona voća, a uvoz je pao za 4%. Zaštitne mjere koje je pokrenuo EK zbog ruske zabrane bile su usmjerene i prema našim proizvođačima mandarina i jabuka. Ove godine tu smo mjeru ponovno aktivirali i naši su voćari dobili tisuću tona više pa očekujemo i da će, prije svega mali voćari, kroz tu mjeru profitirati – istaknula je zamjenica ministra Snježana Španjol.

U okviru te mjere prosječna cijena jabuke bila je lani 3,09 kuna, a sličnu cijene očekuje i ove godine. Voćarima na ruku ide i tzv. shema školskog voća, uvođenje voća u školske kuhinje, koja se provodi dvije godine.

>> Voćari se žale na skupe kredite, 
a nijedan nije tražio reprogram

>> Borovnica, jagoda, aronija... Evo što se isplati uzgajati!

Komentara 12

DU
Deleted user
23:48 05.09.2015.

u prva cetiri mjeseca u hrvatsku uvezeno : 50 mil dolara voca i 62 mil dolara povrca u istom periodu izvoz VOCA I POVRCA ZAJEDNO 11 mil dolara ???? sto je tu dobro? 10x vise uvezemo i hvalimo se izvozom ma dajte...

DU
Deleted user
23:33 05.09.2015.

Ante, procitaj strucna izvjesca a ne placene reklame, izvoz 2014 / 2013 raste ali radi promjena terminologije... uladkom u eu... kad su tako dobri u 2014 u izvozu zasto ne kazu kojeg voca? najveci porast banana i ananas pise u izvjescima ali ne i u novinama... super ak smo posadili u slavoniji ove dvjje kulture... ali znamo svi da nismo...

IP
ispeci.pa.reci
08:56 06.09.2015.

imao sam priliku biti u skladistu voca i povrca konzuma i vjerujte domaceg voca i povrca nema ni za dva veca kamiona sve je uvoz cak i sezonsko voce i povrce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije