Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUB:

'Izvješće EK-a pokazuje da fiksiranje tečaja svima nije bilo dobro rješenje'

švicarci
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
27.02.2015.
u 15:58

U izvješću se predlaže da se za trajno olakšanje dužnicima u švicarcima ide prema socijalnom kriteriju

Izvješće Europske komisije jasno ukazuje Vladi da fiksiranje tečaja za otplatu kredita u švicarskim francima svim dužnicima nije bilo dobro rješenje, priopćili su danas iz Hrvatske udruge banaka (HUB). U izvješću se predlaže da se za trajno olakšanje dužnicima u švicarcima ide prema socijalnom kriteriju.

"Želimo podsjetiti da danas imamo situaciju da i oni koji su kupili nekretnine kreditima u švicarcima radi investiranja ili oni koji su na isti način kupili skupe automobile imaju jednake olakšice kao i oni koji su stvarno socijalno ugroženi otplatom kredita, pri čemu cijeli račun za te olakšice plaćaju banke. Kada olakšice ne bi bile jedinstvene, stvarno ugroženima bi se moglo pomoći i više nego sada, za što su banke ponudile konkretna rješenja i o njima treba nastaviti razgovarati. Oni koji su dizali kredite za investicije i osobnu potrošnju se s posljedicama rasta tečaja švicarca mogu nositi bez ugrožavanja egzistencije i nije pravedno niti održivo da cijelo društvo snosi teret njihovog zaduživanja", navode iz HUB-a u priopćenju.

>> EU: Pošaljite nam uvjerljiv plan reformi i izbjeći ćete stroži nadzor

Komentara 6

MA
medjimurec_at
11:59 02.03.2015.

Ma kakvom socijalnom kriteriju , krediti u sampostalnoj drzavi moraju biti u valuti te drzave i bok . Ovo sta su zakuhale banke , sa drzavom kao i duznicima treba trajno rijesiti a ne neke vatrogasne mjere poput zamrzavanja tecajaaja . Nazalost od sadasnje vlade kao i hnb-a tesko se moze ocekivat bilo sta pametnog.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:02 27.02.2015.

u pravu su.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
17:16 28.02.2015.

Nikakav socijalni kriterij nije potreban. Svi dužnici u švicarskim francima su oštećeni kao i oni koji su dizali kredite za investicije i osobnu potrošnju. Nitko se ne može lako nositi s posljedicama rasta tečaja švicarca a da im nije ugroženana egzistencija,jer oni koji imaju novca ne dižu kredite. Osim toga zamrzavanjem tečaja samo se ograničava ekstra profit koji dijele banke majke i domaće banke a sve sumnje u 'bankarsko poštenje' su opravdane jer banke dobro zarađuju na kreditima u 'švicarcima' a svi znamo da izvori kredita nisu bili u francima, već u eurima ili kunama. Ugovaranje valutne klauzule bi trebala biti samo u slučaju da se domaće banke zaštite od tečajnog rizika a ne da zarađuju na rastu i špekulacijama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije