Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švicarska

Izbjegli recesiju, ali izgubili kredibilitet

švicarci
Foto: Marko Prpić/Pixsell
17.01.2016.
u 00:15

Činjenica da nije došlo do značajnije štete za švicarsko gospodarstvo, govori u prilog tezi da se odluka SNB-a isplatila

S vremenskim odmakom od godinu dana može se reći da švicarska središnja banka (SNB) nije pogriješila u napuštanju politike vezanja tečaja za euro iako narušeni kredibilitet još nije vratila. Financijski svijet, među kojima su i hrvatski dužnici, potresla je 15. siječnja prošle godine vijest o napuštanju vezanja tečaja na razini od 1,20 franaka za euro. Rezultat je bio strahovito jačanje franka u samo nekoliko sati i najveći skok vrijednosti neke valute u 40 godina. Trenutačni tečaj je 1,09 franka za euro.

Analitičari su procjenjivali da će takvo jačanje franka potopiti švicarske izvoznike, a zemlju gurnuti u recesiju. Ipak, to se nije dogodilo. O tome dovoljno govori podatak da je švicarski burzovni indeks sve gubitke nastale nakon 15. siječnja izbrisao već za tri mjeseca. Trenutačno je u minusu od šest posto.

S druge pak strane nezaposlenost se u Švicarskoj popela na 3,7 posto, što je najviša razina u posljednjih šest godina. K tome, cijene su pale više od jedan posto, najviše od 1950-ih godina. S obzirom na to da nije došlo do značajnije štete za gospodarstvo nakon dopuštanja naglog jačanja švicarskog franka, može se reći da se odluka o napuštanju obrane tečaja isplatila jer bi u suprotnom središnja banka na svojim računima skupila vjerojatno još nekoliko stotina milijardi eura kojih bi se prije ili kasnije trebala riješiti, tvrde analitičari Admiral Marketsa.

− No, ugled SNB je i dalje narušen jer su samo nekoliko dana nakon obećanja o nastavku obrane tečaja pogazili svoju riječ, a jednom izgubljeno povjerenje teško je ponovno steći. To znači da u budućnosti “verbalne” intervencije možda neće biti dovoljno učinkovite kao prije − ocjenjuju analitičari Admiral Marketsa.

Osvrćući se na rekordan gubitak švicarske središnje banke od čak 23 milijarde franaka, u Admiral Marketsu pak dodaju kako je riječ samo o gubitku na papiru, a iznos mu oscilira ovisno o kretanju tečaja eura prema švicarskom franku.

>> Potez koji je šokirao tržišta: 'To je cunami za Švicarsku'

>> Narodna banka Švicarske imala gubitak od 50 mlrd. franaka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije