Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovnjaci zaledili projekte

Investitori: Čekamo izbore jer želimo znati uvjete rada

11.09.2014., Sisak - Napusteno gradiliste sportske dvorane.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/4
21.08.2015.
u 17:13

Dok se čeka nova ekonomska politika u Hrvatskoj, ulagači se fokusiraju na susjedne, nama konkurentske zemlje, objašnjava Ante Babić

Hrvatska čeka parlamentarne izbore, a buduću vladu napeto čekaju i ulagači koji su na led stavili odluke o plasmanu svog novca dok ne saznaju koja će ekonomska opcija pobijediti i kakvi će biti uvjeti investiranja.

Čeka se datum izbora

Dok Zoran Milanović odgađa raspravu o datumu izbora čak i u svome SDP-u hrvatska ekonomija je "na čekanju", kažu nam i gospodarstvenici i analitičari. Ne mogu se, pojašnjavaju, donositi odluke o ulaganjima i trošenju novca dok god se ne saznaju uvjeti koji će utjecati na isplativost tih investicija. SDP je u ovom mandatu inzistirao na poreznoj disciplini, a nije se pridržavao fiskalne konsolidacije, a obećava da će u idućem mandatu voditi politiku umjerene štednje, što za gospodarstvo znači skupu državu, dok se HDZ-ov ekonomski program temelji na nižim porezima i olakšanju poslovanja.

– Izmjenom nekoliko zakona vrlo se lako iz projekcije o zaradi sklizne u neisplativu investiciju. Svi se nadamo da će porezi nakon parlamentarnih izbora biti manji, kao i konačna cijena rada, ali u nestabilnom okruženju nije moguće donijeti odluku o ulaganju – komentar je poduzetnika Branka Roglića kada pojašnjava zašto su u mjesecima prije parlamentarnih izbora izostala veća ulaganja, a vjeruje da će nakon izbora mnogi ulagači krenuti u akciju.

Da to nije pojedinačni slučaj pojašnjava i Ante Babić, glavni tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj, koji potvrđuje da su investicije "zaključane".

– Brojni su projekti odgođeni do poslijeizbornih vremena, a dok se čeka kakva će biti naša ekonomska politika ulagači se fokusiraju na okolne zemlje – kaže Babić koji upozorava da je Hrvatska "zaključana" već godinama te da su nužne jasnije smjernice želimo li privući ulaganja. Iako je u prvom tromjesečju 2015. zabilježen rast aktivnosti na području izravnih stranih ulaganja to je posljedica izuzetno niske baze u prethodnim kvartalima.

Slobodni pad ulaganja

Tako je u tri mjeseca 2015. u Hrvatsku ušlo 393,4 milijuna eura stranog kapitala, ali treba se sjetiti da je u godinama prije krize razina FDI-ja u Hrvatsku iznosila više od tri milijarde eura godišnje. I podaci o bruto investicijama kao komponenti BDP-a pokazuju slobodni pad ulaganja koji je lani završio na 60 milijardi kuna, što je lošiji rezultat nego 2003. Konzultant Damir Novotny kaže da nije sve tako crno jer pojedini domaći poduzetnici, poput trgovačkog lanca Tommy, i dalje preuzimaju, a kako kaže postoje i brojne austrijske tvrtke spremne uložiti kapital u Hrvatsku. Ipak slaže se da turistički i nekretninski sektor čeka na izbore, prije svega jer o politici ovise mnogi zakoni koje čekaju. Očekuje se, kaže Novotny, promjena ekonomske politike, ako ne zbog buduće vlade onda zbog pritisaka iz Europske komisije na fiskalnu konsolidaciju i novi ciklus privatizacije.

– Nemamo dugoročnu ekonomsku politiku i puno toga ovisi o izborima, pa se u tim okolnostima u izbornoj godini i ne može očekivati veći plasman investicija – komentirao je vlasnik tvornice Munja Ivan Miloloža.

>>Dragan Kovačević: Mi smo ekonomija propuštenih prilika, živimo od onog što nam je Bog dao

>>Najveće investicije prijavio Pipunić, Todorić tek treći

Komentara 7

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:23 21.08.2015.

Sve te napisane milijarde ulaganja i neke milijarde koje čekaju da dođu, to običan narod niti vidi niti osjeti...tj što je više ulaganja u RH to smo postali bjedniji i jadniji koliko nas "gule".

IC
ICCO
17:21 21.08.2015.

Roglic bi cijenu rada sveo na 1 kn samo kako bi vise zaradio. Nikad dosta takvima. Nek ulaze onda u Burkinu Faso kad je tako pametan.

FU
fullmax
17:33 21.08.2015.

Trla baba lan da joj prodje dan. To su vam investicije u Rvacku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije