Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠIMIR KOMLJENOVIĆ INOVATOR GODINE

Inovacijom HEP-u uštedio 5 milijuna kuna

07.12.2016., Zagreb - Dodjela godisnjih nagrada Inovacija godine. Marko Bubas, Zvonimir Novak i dobitnik Kresimir Komljenovic.                         Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/2
08.12.2016.
u 18:21

Sustav za mjerenje toka otpadnih voda može koristiti bilo kojoj industriji

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta jučer je dodijeljena nagrada “Inovacija godine” mr. sc. Krešimiru Komljenoviću. Prestižnu nagradu dodjeljuje Udruga inovatora Hrvatske kao javno priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli na području inovatorstva.

Ove godine prvi put nagrada je dodijeljena za inovaciju nastalu u državnom sektoru. Krešimir Komljenović iz HEP-Proizvodnje d.o.o. priznanje je zaslužio inovacijom “Cijevna konstrukcija za mjerenje protoka tekućina”.

Komljenoviću to nije prva nagrada, za racionalno gospodarenje energijom već je nagrađen nagradom “Hrvoje Požar” za 2015. godinu, a za ovu svoju inovaciju nagrađivan je na nekoliko izložbi u zemlji i inozemstvu. Od ideje do realizacije autoru je trebalo šest godina, a u njezinu ugradnju uloženo je nešto više od milijun kuna. Obraćajući se okupljenima, među kojima su bili i predsjednik UIH-a Marko Bubaš te pomoćnik ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade Martine Dalić Zvonimir Novak, koji je nagradu i uručio, Komljenović je često isticao jednu rečenicu.

– U više navrata, čak i od stranih kompanija, morao sam odslušati rečenicu: “To se tako ne može”.

Ipak, razmišljajući upravo na taj način, može se doći do inovacije koja može donijeti ključnu promjenu – rekao je Komljenović. A njegova inovacija doista jest donijela odlučujuću promjenu.

Riječ je sustavu mjerenja otpadnih voda koja je zahvaljujući svojoj preciznosti HEP-u, otkako je u njihov pogon elektrane-toplane u Zagrebu gdje je Komljenović direktor ugrađena u drugoj polovici 2014. godine, donijela uštedu od pet milijuna kuna godišnje.

Taj sustav HEP planira ugraditi u još dvije svoje termoelektrane, a primjenjiv je na bilo koje industrijsko postrojenje koje ispušta otpadne vode. Inovacija je omogućila obračun po ispuštenim količinama, a ne više preko industrijskog faktora.

– Pozicija inovatora danas je preslaba, tu je i najslabija karika u procesu stvaranja inovacija. Uspjeh velikih svjetskih kompanija temelji se na poticanju najkreativnijih pojedinaca, no to nije slučaj u dijelovima gospodarstva u nas – rekao je Komljenović.

Predsjednik UIH-a Marko Bubaš još je jednom apelirao na donošenje Zakona o inovacijama koji bi poboljšao odnos između autora i poslodavaca.

Taj se zakon čeka 16 godina, Bubaš smatra kako bi tada inovacija bilo znatno više. Danas u Hrvatskoj polovicu patenata prijavljuju umirovljenici, a ne kao u drugim zemljama akademska zajednica.

>> Hoće li ovaj put uspjeti? Otkriveno je kada se Nokia vraća na tržište pametnih telefona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije