Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plinski rat

Inin apel Vladi: Ne tjerajte nas da plin prodajemo u bescjenje

Ina
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
17.04.2014.
u 11:42

Uprava Ine u otvorenom pismu proziva državu da je oštetila tvrtku

Iako se činilo da je odluka Vlade – da dobavljač plina za kućanstva u idućim godinama bude HEP – prošla uz slabije protivljenje Ine, jučer je iz naftne kompanije u djelomičnom državom vlasništvu poslano otvoreno pismo u kojem se Vladu proziva da donosi odluke na štetu Ine. Ministar Ivan Vrdoljak, zadužen za resor gospodarstva, odgovara pak da će tražiti odgovornost svih koji su donijeli odluke koje su oštetile Inu, a donijele korist MOL-u. Rat Vlada – MOL zahuktao je u novoj bici u kojoj se ne biraju riječi i optužbe pljušte sa svih strana.

Nema konkurencije

A zašto je zakuhalo ovih dana? Podsjetimo, prvog dana travnja HEP je preuzeo posao kao dobavljač plina za kućanstva. Kako je u međuvremenu održan i natječaj za korištenje jedinog skladišta plina kojim upravlja tvrtka Podzemno skladište plina (PSP), na kojem je Ina osvojila kapacitet nedovoljan za pohranu zaliha plina koje su ostale od prošle sezone grijanja, PSP je počeo plin prodavati, a s obzirom na nedostatak konkurencije, on će vjerojatno biti prodan po dampinškim cijenama, što Ini može nanijeti štetu od 350 milijuna kuna. Ina je tražila od Ministarstva gospodarstva, HERA-e i PSP-a da rok za prodaju plina odgode do srpnja, ali im zahtjevi nisu bili prihvaćeni.

– Vlada je svojom odlukom HEP-u dodijelila posao opskrbe i većinu kapaciteta skladišta te ujedno Ini ostavila nerealno kratko prijelazno razdoblje da proda svoje preostale količine. Iako je Ina preko Prirodnog plina podnijela zahtjev u namjeri da zadrži dovoljno kapaciteta skladišta, PSP – još jedna tvrtka u državnom vlasništvu – nije odobrio dostatne skladišne kapacitete – stoji u otvorenom pismu koje je potpisala uprava Ine.

U Ini tvrde da su ih svi ti razlozi spriječili da na uobičajen način prodaju plin koji imaju u zalihama. Riječ je o 200 milijuna kubičnih metara plina, što odgovara godišnjoj potrošnji kućanstava u Gradu Zagrebu. Prema definiranim pravilima natječaja, u prva dva kruga, kažu u Ini, mogu sudjelovati jedino HEP, Prvo plinarsko društvo d.o.o. (PPD) i MET Croatia Energy Trade MET.

Plin im je ponuđen po četiri puta nižoj cijeni od tržišne, a kako nitko nije dao ponudu, cijena će i padati. To, stoji u pismu, može dovesti do gubitaka od 350 milijuna kuna, ali i do toga da privatne tvrtke kupe plin za manje od 60 lipa po kubičnom metru, dok se zagrebačkim kućanstvima prodaje za pet puta veći iznos.

– Gubici prihoda, koji bi mogli dosegnuti iznos veći od 20% ulaganja u Hrvatskoj prošle godine, u velikoj će mjeri utjecati na Inina dostupna sredstva za ulaganja u Hrvatskoj i ugroziti velik broj radnih mjesta u Društvu. Vjerujemo da ni jedno ni drugo nije u interesu Vlade RH – zaključuje uprava Ine u otvorenom pismu.

Međutim, Vrdoljak tvrdi da je Ina sama kriva jer se iza privatne tvrtke koju sama navodi u pismu nalazi MOL pa ministar najavljuje da će tražiti odgovornost svih onih koji su krivi da je Ina dovedena u ovu situaciju.

– Tvrtka Prirodni plin na natječaju za zakup skladišnih kapaciteta zatražila je u zakup jako mali dio skladišta na tri godine i dopustila tako privatnim tvrtkama da im zakupe kapacitete. Podsjetit ću da je jedna od tvrtki koja je dobila prostor na natječaju MOL Energy Trading – poruka je Vrdoljaka koji zaključuje da mora prozvati Inu za neodgovorno poslovanje.

Jedno je sigurno – gube svi

– Ne smije nam se dogoditi da naše skladišne kapacitete u Hrvatskoj oni zakupe svojim igrama i na taj način oštete Inu – poruka je Vrdoljaka partnerima u Ini. Tvrdi da je Prirodni plin izgubio skladište ne zbog regulatornih odluka Vlade, nego zbog neodgovornog i neozbiljnog nastupa menadžmenta MOL-a i odgovornih osoba Ine.

– Zakon je donesen u 2013. i znali su da imaju ugovore do 1. travnja, da imaju zakupljene kapacitete do 1. travnja i znali su da ćemo nakon toga imenovati novog opskrbljivača. Da su nominirali zakup na pet godina na maksimalne kapacitete, mogli su imati 150 milijuna prostornih metara plina i riješiti sve probleme. Sada kada oni prepuste dio kapaciteta MOL Energy Tradingu, prozivaju Vladu da ih spašava na nezakonit način jer je ovo sve sukladno Trećem energetskom paketu i traže od nas da prekršimo zakone, da prekršimo pravila Europske unije – zadnja je Vrdoljakova poruka.

U ratu argumentima dvaju partnera u Ini jasno je tek da bez dogovora gube oba.  

>> Ina od Vlade traži: Zaustavite ovu neodgovornu i štetnu aukciju!

Ključne riječi

Komentara 1

2X
2Xgeneral
12:45 17.04.2014.

pa ne prodajete ga u bescjenja! Mađar prodaje "svoje" ( inače Hrvatsko ) sam sebi! I opet će prodati nama 4X skuplje! Gdje je sada majstor Mikuš i Rilovićka??? Piju kavicu sa poslodavcem ( svako jutro brifing kod direktora ) i cinkaju radnike? Njih dvoje snose pedeset posto odgovornosti za propast INA-e!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije