Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Lalovac

Imam dosta municije, ministri ne mogu reći da neće rezati

Boris Lalovac
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
02.10.2014.
u 12:00

Dok je premijer u Americi, ministar financija danas okuplja ministre na razgovoru o proračunu

Dan nakon što je predstavio novu internetsku stranicu državne riznice na kojoj su podaci o svim plaćanjima tvrtkama iz proračuna, ministar financija Boris Lalovac danas okuplja sve ministre u Vladi na prvom razgovoru o proračunu.

– Ministre ću izvijestiti kakva je situacija s državnim financijama, reći ću im što smo dosad napravili, koji je smjer i tražiti od njih da ponude konkretna rješenja. Ne znam jesu li svjesni situacije, ali ne želim čuti da ''ne mogu'' smanjiti potrošnju, nego kako će to učiniti – kaže Boris Lalovac, iz čijeg ministarstva ovaj mjesec mora izaći novi rebalans ovogodišnjeg i prijedlog proračuna za iduću godinu.

Nikad čuli za tvrtke

Ovogodišnji proračun težak je 130,6 milijardi kuna, s tim što država nema pokriće u prihodima za 13,6 milijardi kuna, koliko iznosi deficit i novi dug. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić kazao je ovaj tjedan da su neke stavke ''probijene'' i tu spomenuo plaće i mirovine, što će nadoknaditi kroz subvencije i kapitalna ulaganja. Otprije se zna da su u prvom dijelu godine podbacili prihodi od PDV-a za 1,2 milijarde kuna, srpanj je također bio loš, kolovoz je donio poboljšanja, a ministar Lalovac uoči današnjeg sastanka nije želio reći koliki je proračun za prvih devet mjeseci. Premijeru je putem videolinka u Ameriku poručio da će biti iznenađenja.

– Prvo ću ministrima reći gdje smo, a nakon toga ću sa svakim pojedinačno razgovarati o svakoj stavci proračuna. Ne mogu napraviti čudo u rebalansu, ali borit ću se do zadnjeg dana da u proračunu za 2015. preusmjerimo rashode – kaže Lalovac i najavljuje da će mu iz Europske komisije dolaziti svaka tri mjeseca u kontrolu i pitati što je napravio s troškovima.

– Dat ću ministrima priliku da sudjeluju i krenu u reforme koje su i brojčano vidljive, a ako odbiju, krećem u stavku po stavku – kaže Lalovac, koji poziva građane da iskoriste podatke o plaćanjima putem državne riznice i upozore na svaki trošak koji im je sumnjiv.

– Novac preko javnih nabava i mimo njih ide tvrtkama za koje nikad nitko nije čuo, neka ljudi vide koliko se gdje troši, a onda neka ministri kažu da ne mogu rezati. Spremio sam puno municije za razgovore, čeprkat ćemo po svakom trošku do zadnje lipe. Bude li trebalo, objavit ću i registar svih plaća na proračunu pa neka se vidi kolike su plaće javnih službenika i tko i dalje isplaćuje prekovremene sate iako smo rekli da nema prekovremenih – oštar je Lalovac.

Većina ministara dosad je govorila da oni u svojim resorima više nemaju što rezati pa smo pitali ministra financija kako će se nositi s takvim scenarijem.

– U konačnici to je politička odluka i politika će snositi odgovornost. Ne znam što bih pametno rekao na to da se ne može. Mogu i ja isto tako reći da ne mogu i neću prikupiti više novca pa neka oni odgovore kako isplatiti plaće – kaže Lalovac te dodaje da će se kod izrade proračuna za 2015. voditi projekcijama koje su usuglašene s Europskom komisijom.

Podsjećamo, Europska je komisija zatražila od Hrvatske da ove godine smanji proračunski deficit na 4,6 posto BDP-a, a iduće na 3,5 posto, odnosno 10 milijardi kuna. S obzirom na kretanja u ekonomiji, pad poreznih prihoda, izostanak gospodarskog rasta i nisku inflaciju, 2015. rashodi ne bi smjeli biti veći od 127 milijardi kuna ako Vlada doista želi poštovati gabarite koje je postavila Europska komisija.

Povišica u prosincu

Ovogodišnji budžet planiran je na 130,6 milijardi, a Grčić je kazao da bi se predstojećim rebalansom mogao povećati za troškove nastale poplavama. To znači da bi rashodi državnog proračuna za 2015. trebali biti tri i pol do četiri milijarde kuna manji nego ove godine, a čak deset milijardi kuna manji nego što je lani u ovo vrijeme Milanovićeva vlada planirala da će potrošiti 2015. godine. Od iduće godine dobivamo i porez na kamate od 12 posto, ali rebalansom bi se smanjio porez na dohodak. Inače, proračunski se korisnici žale da službeno nisu dobili nikakve smjernice za pripremu proračuna za 2015. godinu, a listopad je, na što ministar Lalovac kaže da će “svi raditi 24 sata dnevno i pripremiti sve što treba”.

– Korisnici nisu dobili smjernice jer oni moraju meni dati smjernice. Mogao sam i ja ići kao dosad i doći do toga da mi deficit bude dvadeset milijardi. To ne želim – ističe Lalovac.

Povećanje neoporezivog dijela plaće na 2600 kuna, zajedno s dizanjem granice za oporezivanje dohotka stopom od 40%, vezano je uz rebalans i ako se on ne prihvati ovaj mjesec, na povišicu će milijun zaposlenih čekati do prosinca.

>> Lalovac bi rezao rashode, Milanović odlučivao srcem

>> 'Hrvatska može ovako još neko vrijeme, ali ne dugo'

>> Lalovac: Više od 10.000 građana trebalo bi dobiti otpis dugova

Komentara 6

BB
branko.borcic23
12:27 02.10.2014.

Za početak bi ministri i svo njihovo osoblje za ono što rade po ministarstvima trebali prepoloviti plaće kao na primjer u Latviji i evo gosponu Lalovcu ogromna ušteda. A onda smanjiti aute, mobitele, kartice, službena putovanja i kojekakve druge zgodne privilegijice koje uz plačicu idu i obilato se nepotrebno koriste.

Avatar Slavonija2014
Slavonija2014
12:35 02.10.2014.

Mladi lav Lalovac možda je najbolje što je proizvela trapava Milanovićeva vladavina. Bio je to splet okolnosti, ali napokon nam one idu na ruku. Čovjek je nadobudan, djeluje pošteno i starkeljama iz Vlade RH otvoreno je poručio da je dug zao drug.

DU
Deleted user
12:30 02.10.2014.

Sve granice treba dignuti, a ne samo ovu od 40%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije