Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Vujčić:

'Ove godine nas čeka pad od 0,6 posto, a slabašna će biti i iduća godina'

Boris Vujčić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/6
16.10.2014.
u 11:57

- Od pomoći nije ni struktura političkog sustava u kojoj su izbori gotovo svake godine, kazao je Vujčić na konferenciji Zagrebačke burze i mirovinskih fondova u Rovinju.

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić pozvao je stranke da se u predizbornoj godini natječu u tome što će poduzeti i kakve će programe ponuditi da dođe do gospodarskog oporavka, umjesto da se vode kratkovidno politikom lakog osvajanja glasova.

- I nakon šest godina recesije cjelokupnim domaćim političkim spektrom prevladava miopičan cilj lakog osvajanja glasova, nad ciljem stvaranja efikasne, otvorene, fleksibilne ekonomije, koja je u stanju stvarati dovoljno radnih mjesta. Od pomoći nije ni struktura političkog sustava u kojoj su izbori gotovo svake godine, kazao je Vujčić na konferenciji Zagrebačke burze i mirovinskih fondova u Rovinju.

Vujčić kaže da nas ove, šest godine recesije, čeka pad od 0,6 posto, a slabašna će biti i iduća godina. Rast mogu pokrenuti samo investicije, a da bi se one pokrenule potrebne su strukturne reforme na poboljšanju poslovne i investicijske klime, ponovio je guverner i pozvao se na zadnje istraživanje OECD-a o strukturnim reformama u koje je prvi put uključena i Hrvatska, a po kojemu smo na posljednjem mjestu unutar država članica EU, daleko iza predzadnje Grčke, te Slovenije, Rumunjske i Cipra.

Najveće poboljšanje u strukturnim reformama imale su dvije države koje su bile u programu trojke - MMF.a, Europske komisije i Europske središnje banke, a to su Grčka i Portugal, te neovisno o trojci, Poljska koja ima najviši i najstabilniji rast posljednjih godina.

Vujčić se nije želio izjasniti da li to znači da bi i nama trebao protektorat MMF-a i Europske komisije, dodao je samo neću iz ovoga izvlačiti zaključke. Na nizu podataka pokazao je da uzrok šestogodišnjeg pada BDP-a kod nas nije fiskalna konsolidacija, nego pad investicija i osobne potrošnje građana. Financijska imovina građana povećala se za tri četvrtine ali ljudi neće početi trošiti dok god se više radnih mjesta gubi nego otvara novih. Pozvao je i banke da daju kredite jer je pitanje može li se održati njihov biznis model šestogodišnjeg slabog rasta kredita. 

>> Lalovac traži od Vujčića jeftiniji kapital za državu 

>> Ministarstvo financija izdaje domoljubnice?!

Komentara 8

DU
Deleted user
12:58 16.10.2014.

Zanima me hoće li predsjednik poslat pismo Leki u vezi ove teme ili je to "sporedna" stvar?

NN
narodne_novine
12:32 16.10.2014.

Vujcic, pa i cijeli HNB a i Vlada, prvenstveno ministri zaduzeni za ekonomiju (Maras, Vrdoljak, Grcic, Lalovac) kao da su izloriani od katastrofe koja je iza ugla za nasu drzavu. Titanik ide dole a simfonija (ministri i HNB) sviraju paa tako si opravdaju sami sebe i svoje savjesti. Sto uopce zagrebacka burza i mirovinci odrzavaju konferenciju kada burza vec godinama je "mrtva" a mirovinci su ionako samo produzene ruke 4 banke i sluze kao njihova blagajna da spase lose plasmana kredita i tu i tamo za ucjenu Vlade kada bankarima treba provuci neki novi zakon a drzavi treba novaca. Da sada odrzavaju konferenciju i trose nas novac a da nisu zasukali rukave i nasli razlog da skupa sa HNB-om i Vladom naprave neke nove inicjative da se prikupi kapital ili pokrenu nove investicije oni jedu, piju i lumpaju po Rovinju....SRAMOTA!

CH
chupakabra
07:06 17.10.2014.

Ne znam otkud ovom našem guverneru obraz da proziva a u njegovom dvorištu kaos, nečinjenje i drugi nimalo manji od strukturnih reformi uzročnik krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije