Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP OČEKUJE REFORME

Deranja: Ne prihvaćamo da je kriza normalna

deranja
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
09.12.2014.
u 21:16

Od 73 pokazatelja Hrvatska ima relativno dobar rezultat u samo 12

Postalo je normalno da BDP pada, i to već 12 kvartala zaredom. Normalno je i da je javni dug veći od 80 posto BDP-a kao i da je nezaposlenost među mladima ogromna. Normalno nam je i imamo cijenu kapitala za dva posto veću nego u Europi. To nije normalno! Ne prihvaćamo krizu kao normalno stanje – kazala je Gordana Deranja koja je pozvala sve političare, sadašnju i buduću vladu da pokrenu reforme koje očekuje odmah.

Reforme su nužne

Da su nam reforme nužne dokazuju i rezultati HUP-ova skora, analize kojom se procjenjuje utjecaj reformi na društvo. Od 73 pokazatelja, Hrvatska ima relativno dobar rezultat samo u 12 pokazatelja, dok je u 43 indikatora u debelom crvenom, što znači da nije dobila ni prosječnu ocjenu. Najgori smo po produktivnosti i konkurentnosti za što je od 100 mogućih bodova Hrvatska dobila samo 18, kao i za fiskalnu konsolidaciju. Loš skor imamo i u pravosuđu i tržištu rada. Investicijski skor nešto se oporavio u odnosu na prošlu godinu, a za čak je četiri boda pala ocjena opterećenosti gospodarstva porezima i parafiskalnim nametima.

Zazvonila je informacija da su u farmaceutskoj industriji ulaskom u Europsku uniju parafiskalni nameti skočili za 175 posto zbog troškova certifikacije proizvoda. Nova pravila u porezu na dohodak, odnosno rasterećenje plaća, gradove i općine ostavit će bez dijela prihoda, ali poduzetnici su se požalili da su već najavljeni novi oblici nameta kojima će se izgubljeni prihodi vratiti. Ukupni skor Hrvatske kad se podvuče crta iznosi 32 od 100 bodova. Za usporedbu, Estonija koja je do 2002. godine imala niži BDP po stanovniku od Hrvatske, sada nas je znatno premašila unatoč teškoj krizi koja je rušila BDP te baltičke zemlje po puno većim stopama nego što su zabilježene u Hrvatskoj. Estonija po HUP-ovu skoru ima ukupnu ocjenu 76, što je više nego dvostruko bolje od Hrvatske.

Izgubljene godine

– Hrvatska si više ne može priuštiti nijednu izgubljenu godinu, a kamoli još nekoliko izgubljenih godina. Od Vlade očekujemo da s reformama započne odmah, kao da joj je 2015. prva, a ne zadnja godina mandata. Isto očekujemo i od sljedeće vlade. Od svih političkih aktera očekujemo odgovornost i spremnost da naprave i podrže sve što je potrebno da se promijeni sadašnje stanje. Dug na koji već dugo živimo neće nestati, a kredite ćemo svi vraćati. I sad je već jasno; našoj djeci u nasljeđe umjesto vrijedne imovine ostavljamo ogromne dugove. To nije normalno i tako ne bi trebalo biti – zaključila je Deranja. HDZ-ov saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević najavio je da će HDZ kada preuzme vlast snižavati ukupni porezni pritisak, a i mnogo snažnije poticati razvoj gospodarstva. Vladin vrh nije se odazvao pozivu poduzetnika na druženje pa se čak i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo ispričao ranije ugovorenim obvezama, a ministar financija Boris Lalovac i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mogli su iz publike slušati niz kritika na rad Vlade.

>> Sljedeća godina donosi stagnaciju uz blagi rast BDP-a

Komentara 3

DO
doktorica
22:22 09.12.2014.

pa kako neće biti kriza kad su 2 umirovljenika na jednog radnika

Avatar Nexus
Nexus
15:38 09.12.2014.

Ovi poslodavci mlate praznu slamu.=== Umjesto da se koncentriraju kako unaprijediti proizvodnju, dati ljudima "Gerechte lohn" i time potaći privatnu potrošnju lobbyraju za farmaceutsku industriju koja je poznata po svojim svekorumpivnim metodama.=== Za njihovu nesposobnost i nesnalažljivost na EU tržištuštu kriva im je vlada.=== Koje licemjerje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije