Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O rješenju za 'švicarce'

HUB: Trošak rješenja bi na kraju mogli platiti porezni obveznici

švicarski franak
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
31.08.2015.
u 19:35

– Hrvatske banke još nisu zaprimile prijedlog “rješenja” za dužnike koji imaju kredite u švicarskim francima – priopćila je Hrvatska udruga banaka

– Hrvatske banke još nisu zaprimile prijedlog “rješenja” za dužnike koji imaju kredite u švicarskim francima – priopćila je Hrvatska udruga banaka.

Poručuju da se ''jedino pravno održivo rješenje mora temeljiti na načelima dobrovoljnosti, jasnih socijalnih kriterija i podjele troška'' i naglašavaju da su ''upravo ova načela istaknule i sve relevantne međunarodne institucije – Europska komisija, Svjetska banka i MMF''.

– Najavljeno socijalno neosjetljivo rješenje pogoduje u najvećoj mjeri interesu imućnijih korisnika kredita, a ne onima koji su lošijeg materijalnog položaja i koji su kreditom doista rješavali stambeno pitanje. Hrvatska udruga banaka izražava zabrinutost da bi trošak neodrživog zakonskog rješenja koje ne poštuje niti nedavnu presudu Vrhovnog suda koja je izrijekom potvrdila valjanost ugovora s valutnom klauzulom u CHF, na kraju mogli platiti porezni obveznici – navodi HUB.

Podsjetimo, Vlada je najavila rješenje za problem kredita u "švicarcima" prema kojem bi se krediti u švicarskim francima trebali konvertirati u kredite u eurima. Premijer Zoran Milanović ministra financija Borisa Lalovca na prošlotjednoj sjednici vlade zamolio je da, ako je moguće, za sljedeću sjednicu Vlade ili onu poslije, taj prijedlog stavi na dnevni red kako bi se usvojio.

>> 'Banke ovu bitku ne mogu dobiti. Uzele su bonuse, a građane su pustile da grcaju u dugovima'

>> Konverzija kredita banke će stajati između 5,5 i 6 milijardi kuna

>> Nespretno i nesretno poglavlje novije hrvatske povijesti mičemo s dnevnog reda

Komentara 17

MA
Marko1337
22:42 31.08.2015.

KUKULELE OSTAVLJA JOŠ JEDAN KOSTUR NOVOJ VLADI. Iz Vlade je prošli tjedan najavljen zakonski prijedlog o konverziji svih kredita u 'švicarcima' u euro, uz otpis dijela glavnice kredita, pri čemu bi trošak takvog rješenja snosile banke. BANKE ĆE SIGURNO POKRENUTITI PROCESE A ZNA SE TKO IMA ARGUMENTE, A ZNA SE I TKO ĆE TO PLATITI.

R0
R00kie
21:20 31.08.2015.

naravno da ce porezni obveznici platit, kao i imunoloski kao i milijun dr populistickih fora politicara. ali financijski potpuno nepismeni gradjani sretni

GM
Gusta magla
23:57 31.08.2015.

Pa nemogu vjerovati da nasjedate na ove clanke placene bankarske bratije.Pa ako ce preracunavanje i trosak izravno placati banke i to pravdati kao gubitak onda sto imaju ostali gradani sa time.Nebudite naivni....vide da su na rubu,gube i sad ajmo stvoriti hajku na ljude koji su digli kredit nebili vladu ostali natjerali da povuce prijedlog.Ako se prijedlog prihvati onda su i banke svijesne da ce sve kredite u Eurima za neko vrijeme morati pretvarati u kune a to im je opet trosak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije