Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4. ENERGY INVESTMENT FORUM

Hrvatska prilika za veću energetsku neovisnost su nove hidroelektrane

16.02.2017., Zagreb - Konferencija 4. Energy Investment Forum 2017. pod pokroviteljstvom Poslovnog dnevnika odrzana je u maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Milan Vondracek, Miroslav Mesic, Zeljko Tomsic, Tvrtko Perkovic, Perica Jukic, M
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
17.02.2017.
u 22:30

Osim učinkovitosti treba se brinuti i o isplativosti novih projekata, pa je važno uz obnovljive izvore razvijati i one bazne - termoelektrane

Energetska učinkovitost i čista energija su nužnost, no bitna je i ekonomska logika te sigurnost opskrbe, rečeno je jučer na jednom od panela 4. Energy Investment Foruma, u organizaciji Poslovnog dnevnika u Zagrebu.

Perica Jukić, predsjednik uprave HEP-a, objasnio je da se strategija HEP-a bazira na onoj EU, a to je niskougljična energetika.

– Obnovljivi izvori su budućnost i mi puno ulažemo u njih, posebno u hidroelektrane. Ali, morate imati i baznu energiju kad oni ne mogu zadovoljiti potrebe tržišta, a takvi bazni izvori kod nas su nuklearna elektrana Krško i termoelektrana Plomin. Zbog toga je bitno ulagati i u takve projekte, kazao je Jukić, istaknuvši da se mora djelovati i tržišno.

– Danas je teško procijeniti u što točno ulagati, no to moraju biti visokoučinkovita postrojenja i višenamjenske kogeneracije. Hidropotencijal je naš najveći potencijal i to u investicijskom ciklusu od tri milijarde kuna, što je plus i za hrvatsko gospodarstvo, napominje Jukić.

I Miroslav Mesić, predsjednik uprave Hrvatskog operatora prijenosnog sustava smatra da Plomin ima važnu ulogu za sustav te smatra da je završetak projekta Plomin C važan za sigurnost opskrbe.

Govoreći o Strategiji energetskog razvoja, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić potvrdio je da RH ima potencijale vrijedne osam milijardi eura, koji zahtijevaju izgradnju i modernizaciju plinske i naftne infrastrukture.

– Jedan od važnijih ciljeva je postizanje 40 posto manje emisije ugljičnog dioksida do 2030., a važno je što bi se ulaganjima u sektor otvorilo i 80 do 100.000 zelenih radnih mjesta, misli on.

Tomislav Čorak iz tvrtke The Boston Consulting Group, istaknuo je da su cijene energetskih uređaja sve manje, a raste cijena održavanja, te da Hrvatska ima veliku priliku upravo u razvoju hidroenergije.

“Izgradimo i novu reverzibilnu HE Jasenica od 300 MW do 2020.”, naglasio je Aljoša Pleić iz Udruženja obnovljivih izvora energije Hrvatske.

U raspravama je ocijenjeno i da su vjetroelektrane relativno nesigurni izvor zbog nestalna vremena, ali da uz subvenciju treba uvesti 50.000 mikrosolara do kraja 2020.

>> Željko Tomšić: Ako mi možemo jeftinije struju kupiti u Njemačkoj nego je proizvesti u Hrvatskoj, to je benefit za potrošače

>> Od 1. travnja Ina će moći prodavati plin onome tko ponudi najvišu cijenu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije