Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologije

Hrvatska opet pala na svjetskoj ljestvici ICT konkurentnosti

tablet
Foto: Thinkstock
16.04.2015.
u 20:00

Dijagnoza: Ne čini se dovoljno na reformi, inovativnosti i informatizaciji javne uprave kako bi se potakle promjene

Hrvatska je po konkurentnosti korištenja informacijskih i komunikacijskih tehnologija – ICT na 54. poziciji od 143 zemlje uključene u istraživanje Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) što je pad od 8 mjesta na ljestvici u odnosu na lani, objavilo je Nacionalno vijeće za konkurentnost. Globalno izvješće o ICT-u 2015. pokazuje da gospodarstva u razvoju i nastajanju ne uspijevaju iskoristiti potencijal ICT-a za pokretanje društvenih i gospodarskih promjena i sustići u razvoju naprednije zemlje.

– Ne možemo biti zadovoljni ukupnim rangom Hrvatske, zabrinutost potiče negativan trend. Značajan pad na ljestvici posljedica je odsutnosti sistemskih rješenja. Ponovno moramo konstatirati da je utjecaj okruženja važan, a on se ne mijenja potrebnim reformama. Krajnje je vrijeme da djelujemo u tom smjeru ili ćemo izgubiti korak s naprednim dijelom svijeta – smatra Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost.

U klubu srednje razvijenih

U odnosu na prošlu godinu Singapur, Finska, Švedska, Nizozemska, Norveška i Švicarska i dalje su vodeće zemlje svijeta po spremnosti za korištenje ICT-a. Bitniji pomak bilježi Japan koji je poboljšao svoju poziciju za šest mjesta. Hong Kong ove je godine s 8. pao na 14. poziciju, a Južna Koreja s 10. na 12. Od zemalja središnje Europe, Slovačka (59.) je zadržala prošlogodišnju poziciju, Poljska (50.) bilježi rast od 4 pozicije, dok su Slovenija (37.) i Češka (43.) pale za 1 poziciju, a Mađarska (53.) za 6. Hrvatska ove godine bilježi pad na rang-ljestvici s 46. na 54. mjesto, što je pozicionira u srednje razvijene zemlje. Hrvatska ima prosječnu ocjenu od 4,3 koja je na razini prošlih godina i pokazuje da ne činimo dovoljno u segmentu reformi, poticanja inovativnosti i informatizacije javne uprave, stoji u izvješću.

– Hrvatska bilježi rast zaposlenosti u ICT-u, ali promjene u sustavima naslonjenim na ICT nisu dovoljno kvalitetne i brze. Država treba utjecati na pozitivne pomake kroz reformu javne uprave i obrazovnog sustava kao i kroz kreiranje poticajnog financijskog okvira i promociju ICT industrije – potreban nam je cjeloviti ekosustav koji će omogućiti sustavan razvoj ICT-a kao jedne od rijetkih propulzivnih industrija u Hrvatskoj – komentirao je izvješće Adrian Ježina, predsjednik HUP-ICT udruge.

– Nedavno je Europska komisija objavila svoj indeks DESI 2015 koji Hrvatsku svrstava na 24. mjesto zemalja EU, što otprilike korelira s WEF-ovim indeksom konkurentnosti korištenja ICT tehnologija u ovoj godini. S obzirom na to da u oba istraživanja značajne težinske faktore imaju obrazovanje, vještine, školovanje zaposlenika i razvoj radnih mjesta temeljenih na znanju, jasno je da u ovom segmentu moramo djelovati puno brže nego dosad želimo li biti atraktivniji kao destinacija za razvoj poslovanja i privlačenje investicija – ističe Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra. To znači da bismo trebali što brže napraviti reformu financiranja obrazovanja, maksimalno smanjiti opterećenje rada i prebaciti ga na druge oblike oporezivanja, a pogotovo za tzv. knowledge intensive radna mjesta. Također, nužno je povećati kontinuiranu alokaciju nacionalnih EU sredstava za podizanje konkurentnosti tvrtki kroz obrazovanje zaposlenika te donijeti višegodišnji plan investicija u ICT, što će zasigurno predstavljati dobru podlogu za razvoj tvrtki utemeljenih na znanju.

Različita metodologija

– S druge strane, treba biti oprezan s tumačenjem podataka prilikom donošenja odluka jer u nekim temama postoji diskrepancija između WEF i DESI indikatora, kao u području poslovnog korištenja tehnologija. Oba istraživanja provode renomirane institucije, ali po jednom načinu mjerenja smo iznad prosjeka EU, a po drugom prilično nisko. Uz različito odabrane parametre, vjerujem da tome zasigurno pridonosi i subjektivno ocjenjivanje kroz ankete – kazao je H. Balen.

>> Hrvatska u ICT-u 46. na svijetu

Komentara 4

TH
than
01:01 17.04.2015.

I sto je tu novoga ? Pa Zoki i ekipa udaraju po trosarinama, umjesto po parazitima na proracunu. ICTasi u biti i ne moraju raditi ovdje za parazite. Samo lijepo odu van.

TO
tom
10:17 19.04.2015.

pa mi smo u svemu u slobodnom padu. no što većina ministara kao i sam premijer ZNA o bilo kakvoj tehnologiji, pa onda i o ICT? oni vjerojatno misle da je to kratica za nekakav novi porez ili trošarinu!

TO
tolitol
08:28 18.04.2015.

Mi nažalost nemamo novinare koji bi pišući ovu vijest barem uputili zahtjev za komentar vlade o ovome kao i upit što vlada poduzima kako Hrvatska ne bi nazadovala na ovim listama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije