Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska komisija ne dijeli optimizam Oreškovićeve vlade

Hrvatska neće rasti 2,1 posto, kako su tvrdili u veljači, nego 1,8 posto

Tihomir Orešković i Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
03.05.2016.
u 11:00

Pozitivno je što očekuju da će investicije nastaviti rasti, a ukupna kretanja u ekonomiji i rast BDP-a trebali bi dovesti i do povećanja zaposlenosti za jedan posto u ovoj i 1,4 posto u prošloj godini.

Europska komisija spustila je procjenu rasta hrvatske ekonomije u ovoj godini s 2,1 na 1,8 posto, čime je pokazala da ne dijeli optimizam premijera Oreškovića i njegove Vlade. Još u veljači smatrali su da hrvatski BDP može rasti 2,1 posto, no tri mjeseca poslije korigirali su vlastite prognoze. I dalje vjeruju da rast od 2,1 posto možemo postići iduće godine. Također, Komisija u danas objavljenim prognozama ne očekuje da će premijer Orešković već ove godine "slomiti" javni dug, već će on i dalje lagano rasti, a iduće će se godine stabilizirati. Komisija se nigdje izričito ne referira na Vladu i predložene reforme, a korekciju tumači kao posljedicu manjeg rasta u zadnjem kvartalu 2015. nego što su očekivali.

Pozitivno je što i dalje vjeruju da će se ubrzati investicije, a ukupna kretanja u ekonomiji i rast BDP-a trebali bi dovesti i do povećanja zaposlenosti za jedan posto u ovoj i 1,4 posto u prošloj godini. Lani je zaposlenost povećana 1,7 posto. Sukladno tome, očekuje se i smanjenje stope nezaposlenosti za približno jedan postotni poen godišnje. Cijene će u ovoj godini i dalje će biti podložne deflacijskim pritiscima, a Komisija vjeruje da će zemlja konačno spustiti fiskalni deficit ispod traženih 3 posto na 2,7 posto, nakon snažne prilagodbe iz prošle godine.

Komisija procjenjuje da će eurozona ove godine umjereno rasti po stopi od 1,6 posto, dok bi prosječan rast svih država članica EU bio 1,8 posto.

>> Europska komisija očekuje reforme koje će otvoriti radna mjesta i smanjiti dug

>> SDP-ovci zabrinuti zbog sankcija Europske komisije nakon ukidanja odredbi Zakona o kvalifikacijskom okviru

Komentara 89

Avatar Abcda
Abcda
11:38 03.05.2016.

Opet vam je naslov u suprotnosti sa tekstom. Pokazite malo vise respekta prema citateljima, pliz.

BE
berogrga
11:40 03.05.2016.

Zašto niste napisali da je EK korigirala prognozu zbog lošeg 4 kvartala prošle godine. Uglavnom, ništa što europska komisija prognozira nije fiksirano i vlada se treba otvoriti investicijama (interesa ima) i povlačenju novca iz eu fondova te rast uz dobru turističku sezonu može ići preko 2,5 posto. Sad vlada može pokazati koliko je sposobna jer svaki rast iznad 1,8 će biti zasluga ove vlade!

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
11:10 03.05.2016.

Najvažnije je da smo pod jugoslavenskom partijom, sklonoj regionu i velikosrpskoj politici, propadali četiri godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije