Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVNA KRETANJA

Suficit platne bilance Hrvatske u 3. tromjesečju 573 milijuna eura manji nego lani

Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.12.2016.
u 19:38

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prihodi od putovanja odnosno turizma u razdoblju srpanj-rujan ove godine iznosili su 5,46 milijardi eura, što je 450,2 milijuna eura ili gotovo 9 posto više nego u trećem kvartalu prošle godine

Suficit na tekućem računu platne bilance Hrvatske u trećem je tromjesečju iznosio 3,34 milijarde eura, što je za 573 milijuna eura manje nego u istom lanjskom razdoblju, a na što su najviše utjecala negativnija kretanja na računima roba i primarnog dohotka, koja su pak ublažena rekordnim prihodima od turizma od 5,46 milijardi eura, pokazuju preliminarni podaci HNB-a.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), prihodi od putovanja odnosno turizma u razdoblju srpanj-rujan ove godine iznosili su 5,46 milijardi eura, što je 450,2 milijuna eura ili gotovo 9 posto više nego u trećem kvartalu prošle godine. 

Rekordni turistički rezultati u ovoj godini vidljivi su i u rastu prihoda od turizma u prva tri tromjesečja ove godine - iznosili su 7,9 milijardi eura, što je 8,2 posto više nego u razdoblju od početka siječnja do kraja rujna prošle godine. Time je već u prva tri kvartala gotovo dosegnut ukupni prošlogodišnji turistički prihod koji je iznosio 7,96 milijardi eura. 

"Bolji financijski rezultati turističke sezone u Hrvatskoj, mjereni povećanjem prihoda od potrošnje nerezidenata za 9 posto na godišnjoj razini, povezani su s rastom fizičkih pokazatelja, pri čemu je broj dolazaka i noćenja stranih gostiju u komercijalnim smještajnim objektima porastao za 10,8 posto odnosno 10,3 posto. Tome su osobito pridonijeli turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Ujedinjene Kraljevine", napominju i analitičari središnje banke u publikaciji "Makroekonomska kretanja i prognoze". 

Dobri rezultati turizma utjecali su i na rast suficita na računu usluga, koji u trećem tromjesečju ove godine iznosi 5,57 milijardi eura, što je oko pola milijarde eura više nego u istom lanjskom razdoblju. 

No, nasuprot tomu produbljuju se negativna kretanja na računu roba i manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom u trećem je kvartalu ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje povećan za 7,7 posto, na 1,9 milijardi eura.  

U trećem tromjesečju ove godine na računu primarnog dohotka ponovno je zabilježen manjak, dok je u istom razdoblju lani bio zabilježen neuobičajen višak koji je bio povezan s učinkom konverzije kredita u švicarskim francima. To je u trećem kvartalu prošle godine utjecalo na suficit na računu primarnog dohotka u iznosu od 339,3 milijuna eura, dok je u trećem tromjesečju ove godine zabilježen deficit u iznosu od 616,2 milijuna eura. 

Na računu sekundarnog dohotka višak u trećem tromjesečju ove godine iznosi 295,9 milijuna eura, što je za 11,4 milijuna eura ili 4 posto više u odnosu na isto razdoblje lani.

"Neto prihodi na računu sekundarnog dohotka u trećem su se tromjesečju blago povećali na godišnjoj razini. Pritom su se povećale uplate u proračun EU-a, ali i sredstva raspoređena krajnjim korisnicima koja su prije primljena iz fondova EU-a", napominju analitičari središnje banke.

>> DZS potvrdio rast BDP-a za 2,9 posto

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
08:32 31.12.2016.

NEGATIVNA KRETANJA Suficit platne bilance Hrvatske u 3. tromjesečju 573 milijuna eura anji nego lani _____________________ A što ste vi očekivali od pred sudom osuđene pljačkaške organizacije???? ________ Zar vam nije bilo dovoljno 18 + 4 + 0,5 godina pljačkanja pa da shvatite tko je stvarni neprijatelj Hrvatske???

TH
than
00:30 31.12.2016.

Sada ce biti jos i veci. Pa vratio se HDZ nazad... Nakon sto mislis da ne mogu doci gori, eto ih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije