Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burza energije 


HEP mora izaći u regiju, uprava ne čini dovoljno za to

Ivan Vrdoljak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
21.07.2014.
u 22:45

Za prodaju energije prijavljeno je 14 tvrtki, cijena struje trebala bi padati

Hrvatska elektroprivreda, Ina i eksploatacija Jadrana i kopna bile su glavne okosnice rasprave o energetskoj budućnosti Hrvatske koja je održana jučer na veleučilištu VERN.

– Otvaranjem tržišta električne energije HEP-ov udjel na domaćem tržištu pada. Bio bih sretniji da HEP drži po 10 posto na devet tržišta u okruženju nego što sad ima 90 posto udjela na domaćem tržištu – rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuvši da HEP mora izaći na tržišta regije i sklapati strateške saveze s velikim tvrtkama kako bi nadoknadio taj pad. U protivnom ga čekaju problemi u skoroj budućnosti. Vrdoljak je kritizirao upravu HEP-a što nije napravila dovoljno u tom smjeru.

Pregovori s EK

A do početka 2015. profunkcionirat će u potpunosti burza energije pa se očekuje da će cijene električne energije padati. Vrdoljak očekuje nove igrače na tržištu na kojem je zasad za prodaju energije prijavljeno 14 tvrtki. Ipak, najbolja je pretpostavka uspješan ishod natječaja i istraživanja Jadrana i kopna. Ako natječaji uspiju, nafte i plina bit će dovoljno i za potrošnju i za izvoz. Azra Bračković iz ExxonMobila upozorila je da su to dugotrajni poslovi te da će prije eksploatacije nafte ili plina proći godine istraživanja.

No napomenula je da uz svaki ugovor o koncesiji stoji i ugovor po kojem naftna kompanija mora angažirati lokalne tvrtke na investicijama, kao i ulagati u lokalnu zajednicu. Inače, država kroz koncesiju uzima oko 56 posto ukupne tržišne vrijednosti nafte i plina, a dio cijene odlazi i u proračune lokalnih jedinica. Tek kad budemo imali dovoljno plina i nafte i veliki infrastrukturni projekti poput LNG-a imat će smisla, istaknuo je Vrdoljak te objasnio kako s EK pregovaraju o tom projektu.

Podrška Agrokoru

Razvoj energetike kroz obnovljive izvore energije potaknuo je raspravu. Vrdoljak ističe da neće poticati industrije koje ne zapošljavaju ili ne koriste domaću komponentu, a to su vjetar ili solarna energija, dok se ne promijeni model, ali da podršku ima ulaganje u biomasu ili bioplin. Time je za pravo dao Hermanu Seidlu, direktoru Agrokor energije, tvrtke iz koncerna Agrokor koja je sagradila dvije bioplinske elektrane ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura, a od 2015. u tri takva postrojenja planiraju uložiti još 315 milijuna kuna.

Komentara 1

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:00 24.07.2014.

...opet ...totalna rasprodaja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije