Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjeni deficit

Grčić: Već se vide prvi pokazatelji realnog oporavka

grčić
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
02.10.2015.
u 11:07

I dok su u Vladi optimistični, bankari su upozorili da Hrvatska i dalje plaćamo najveću premiju rizika i kamate koje bi mogle rasti

Deficit državnog proračuna na kraju rujna iznosi tek 7,1 milijardu kuna, a kako je Hrvatska samo za kamate na javni dug u tom razdoblju utrošila 8,9 milijardi kuna proračun je u primarnom suficitu za 1,8 milijardi kuna. Obznanio je dobre brojke potpredsjednik Vlade Branko Grčić istaknuvši da je deficit manji zbog većih prihoda proračun i to kroz rast PDV-a za dvije milijarde kuna, 500 milijuna kuna više od poreza na dobit te 760 milijuna kuna rasta prihoda od trošarina. 

– To je bez dvije milijarde kuna prihoda iz II. stupa koje će se preliti u proračun, a tim novcem doći ćemo do primarnog suficita od 3,8 milijardi kuna – poručio je Grčić naglašavajući da je to posljedica oporavka gospodarstva i rasta BDP-a te da se već vide prvi pokazatelji realnog oporavka. Obećao je da će uz smanjenje PDV-a na dio prehrambenih proizvoda Vlada ako pobijedi koalicija koju predvodi SDP spustiti i porez na dohodak, a najavio je i da se očekuje rast izravnih stranih ulaganja u 2015. na iznos od milijardu eura prvenstveno zbog akvizicije TDR-a kojom je ušlo više od 550 milijuna eura stranog kapitala s obzirom na to da je kupac BAT. 

I dok su u Vladi optimistični, bankari su upozorili da Hrvatska i dalje plaćamo najveću premiju rizika i kamate koje bi mogle rasti. Nezaobilazna je i tema konverzija kredita koja će biti provedena u rokovima, ali prema riječima predsjednika Uprave Erste banke Christofa Schoefboecka izazvat će gubitke u bankama, a već je smanjila povjerenje stranih ulagača, a najavljuje i rezanje troškova u bankama kao i da je moguće da će banke imati problema s financiranjem zbog pravne nesigurnosti što znači manje novca gospodarstvu.

>> Grčić: PDV na ključne poljoprivredne proizvode smanjit ćemo na 10%

Komentara 15

OS
osica
11:46 02.10.2015.

"Danas je opet dežuran u lakirnici"

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
12:10 02.10.2015.

Ovaj covjek je stvarno fenomen

Avatar NikadRobom
NikadRobom
12:08 02.10.2015.

Ma blago se nama sa ovakvima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije