Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicijski forum

Grčić: Hrvatska i Njemačka uvijek su imale jake veze

Branko Grčić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
01.10.2014.
u 16:58

Hrvatska i Njemačka uvijek su imale jake veze. Njemačka je Hrvatskoj drugi najvažniji trgovinski partner i treća na listi direktnih stranih investitora, kazao je potpredsjednik Grčić

 – Strategija hrvatske Vlade ostaje temeljena na tri ključna stupa: provedba fiskalne konsolidacije, provedba strukturnih reformi i postizanje uvjeta za gospodarski oporavak i rast s naglaskom na investicije, jačanje konkurentnosti i izvoza – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, obraćajući se sudionicima Njemačko – hrvatskog investicijskog foruma što se danas održava u Berlinu, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Njemačkoj i Deutsche Bank.

 – Hrvatska i Njemačka uvijek su imale jake veze. Njemačka je Hrvatskoj drugi najvažniji trgovinski partner i treća na listi direktnih stranih investitora – kazao je potpredsjednik Grčić iskazujući zadovoljstvo što je u prilici njemačkim investitorima predstaviti aktivnosti Hrvatske na jačanju poslovne klime te ih informirati o cijelom nizu mjera kojima se rasterećuje državni proračun, smanjuje deficit i javni dug te potiče gospodarski oporavak.

U portfelju Agencija za investicije i konkurentnost trenutno je 10 projekata njemačkih investitora u vrijednosti 380 milijuna eura. Jedan projekt, vrijedan 28 milijuna eura, uspješno je startao dok je gradnja u tijeku za jedan projekt vrijedan 12,5 milijuna eura i drugi od 175 milijuna eura.

Potpredsjednik Grčić rekao je i da, kao punopravna članica Europske unije, Hrvatska kontinuirano radi i na jačanju cjelokupnog okvira upravljanja ekonomskom politikom, sukladno EU standardima. – Ujedno, članstvo u EU pruža nam priliku da gospodarski rast temeljimo i na besplatnim i bespovratnim sredstvima iz europskih strukturnih i investicijskih fondova – naglasio je Grčić pred 70-ak sudionika Foruma.

Kazao je i kako hrvatska Vlada započete reforme povezuje i sa sufinanciranjem iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u 5 područja: zapošljavanje, usklađenost obrazovnog sustava s potrebama na tržištu rada, povećanje troškovne učinkovitosti zdravstvenog sustava, reforma sustava socijalne skrbi u dijelu transformacije s institucionalne na skrb u zajednici (tzv. deinstitucionalizacija) i reforma javne uprave. Kroz dva operativna programa u idućem financijskom razdoblju bit će nam na raspolaganju 8,4 milijardi eura.

Tematski ciljevi i prioriteti ulaganja koje je Hrvatska odabrala proizlaze iz zajedničke strategije Europa 2020, Nacionalnog programa reformi i dominantnih ciljeva gospodarske politike Vlade Republike Hrvatske koji bi trebali stvoriti potrebne uvjete za gospodarski oporavak i služiti kao temelj održivog gospodarskog rasta i zapošljavanja.

Govoreći o mjerama na jačanju poslovnog okruženja i poticajima za investicije, potpredsjednik Grčić je kazao je, između ostaloga, da je kroz sustav e-dozvola ubrzana procedura i ujednačeno postupanje u svim upravnim tijelima u državi. Prve su e-dozvole izdane Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, a više je primjera investicijskih projekata za koje su dozvole izdane u znatno kraćem vremenu od zakonski propisanog roka (u nekim slučajevima za samo jedan dan). Isto tako, završen je projekt e-građani što pridonosi racionalizaciji administrativnih postupaka.

Kad je riječ o otklanjanju barijera investitorima, Radna skupina za poslovnu klimu i privatne investicije, od 23 projekta uspješno je riješila njih 13, vrijedno preko 520 milijuna eura, a koji će otvoriti oko 2000 novih radnih mjesta.

Na Njemačko-hrvatskom investicijskom forumu u panel-diskusiji o mogućnostima investiranja u Hrvatskoj, sudjelovali su i predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost te Sabina Škrtić, pomoćnica ministra gospodarstva.

Peter Tils iz Deutsche Bank, CEO za središnju i istočnu Europu, kazao je kako je Hrvatska tradicionalno jako povezana s Njemačkom te predstavlja važno tržište za Njemačku, što pokazuju podaci o međusobnoj razmjeni. Hrvatska ima dovoljno kapaciteta i preduvjete kako bi postala uspješna priča, kazao je i izdvojio kao ključnu prednost vrlo dobro educiranu radnu snagu, a turizam, energetiku i prerađivačku industriju kao sektore zanimljive za buduća ulaganja.

>> Grčić: S obzirom da nema premijera, nema ni sjednice Vlade

Komentara 14

GA
Gambit
17:50 01.10.2014.

Da, gdje bi bilo naše gospodarstvo bez "gasterbajtera". Bitno je da su sada pravosudne veze sada jake, Grčiću. Možda će nam sve veze biti jače nakon što Njemci osude Perkovića.

Avatar Feniks
Feniks
17:52 01.10.2014.

Njemačka nikad neće surađivati sa sljedbenicima zločinca Tita (slučaj Perkovic). Zato se i distancirala zadnjih godina.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:55 01.10.2014.

Sve dok čvrste veze nisu počeli uništavati crveni kukurikavci i pravednici... i

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije