Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Program reformi

Grčić: Ne prihvaćam ocjene da nije ništa napravljeno

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.05.2015.
u 12:40

Ministar je kazao kako smo u gornjem domu u vezi s provođenjem reformi te da ''nismo toliko loši''Ministar je kazao da Hrvatska nikad nije bolje pripremila operativnu provedbu u skladu s preporukama Europske komisije

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić odgovorio je danas na kritike da Vlada ništa ne radi te još jednom podsjetio na, kako kaže, niz reformi koje Hrvatsku polako, ali sigurno izvlače iz dugogodišnje gospodarske krize.

- Imali smo potrebu još jednom reći što Vlada radi na području reformi, s obzirom na brojne medijske napise. Procjene oko toga koliko je Vlada napravila, je li mogla više ili ne, pa i ova pitanja koja stižu iz HUP-a trebaju dobiti odgovor kojega mi praktički dajemo u kontinuitetu. U Nacionalnom programu reformi, odnosno pripremi jednog od najsnažnijih reformskih dokumenodgovore na sva ta pitanja što očekuje Hrvatsku te što je Vlada dosad napravila – objasnio je Grčić te podsjetio da je Hrvatska prošle godine ušla u Europski semestar, ali i obavila reforme u skladu s osam preporuka. Ove godine Hrvatska je, dodaje, dobila šest preporuka, ali one su, naglašava Grčić, vrlo slične kao u drugim zemljama Europske unije.

– Do kraja godine očekujem 300 milijuna težak paket smanjenja parafiskalnih nameta. U 2016. će se ukupna brojka rasterećenja povećati na milijardu kuna, kazao je Grčić.

Ministar je kazao kako smo u gornjem domu u vezi s provođenjem reformi te da ''nismo toliko loši''. Istaknuo je kako će Zakon o osobnom stečaju pomoći građanima da se riješe dugovanja.

– U zdravstvu smo sanirali dugove, ubrzavamo restrukturiranje gospodarstva, ugovorili smo čak 84% raspoloživih sredstava iz EU fondova, pravosuđe smo ubrzali i broj neriješenih predmeta smanjili sa 800 tisuća na manje od 600 tisuća. To je pretpostavka oporavka – kazao je Grčić.

Grčić je kazao da Hrvatska definitivno izlazi iz recesije i kako će na temelju rezultata tražiti povjerenje građana na izborima.

Na pitanje koliki gospodarski rast očekuje, u petak je kazao da zasad imaju mali rast iz posljednjeg kvartala 2014, a da otprilike takav rezultat očekuje i za prvi kvartal ove godine.

povjerenje građana na predstojećim parlamentarnim izborima.

Ocjena proteklog ciklusa prošlog europskog ciklusa kaže da je Hrvatska na osmom mjestu od 28 zemalja članica po provedbi reformi.

- Svaki dan rezultati Vlade su sve vidljiviji. Ne prihvaćam ocjene da nije ništa napravljeno, mi smo Vlada koja je u mandat ušla u dubokoj ekonomskoj krizi, ova Vlada čupa zemlju iz krize i imat ćemo sve bolje rezultate i svaki dan nove pozitivne vijesti – optimističan je Branko Grčić koji zaključuje kako je Hrvatska na 84 posto ukupno ugovorenog novca iz EU fondova.

>> Stotinu predstavnika stranih i domaćih tvrtki na Vladinoj investicijskoj konferenciji

Ključne riječi

Komentara 35

ZE
zemljamoja
13:39 27.05.2015.

Ova vlada je zemlju pokrala Ova vlada je zemlju duhovno, kulturni, nacionalno uništila Ova vlada živi u 35 oj i čini sve isto jao njihova majčica partija u to vrijeme. Ova vlada je zlo za Hrvatsku

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
13:28 27.05.2015.

Kad ti tako kažeš odmah sam uvjeren kako će baš suprotno biti.

MI
MileKubura
13:32 27.05.2015.

O čemu ovaj poveda Kad ste preuzeli vlast imali smo dva kvartala rast za redom imali smo nasilje na ulicama sa se zaustavi ulazak Hrvatske u EU Imali smo dug I'd 200 milijarda imali smo sto tisuca vise uposlenih a a sto imamo danas dug od 300 milijarda i blokadu cijelog sustava nesposobna bagro lopovska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije