Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozdravili ukidanje radnih dozvola

Građevinari: Sloboda nam otvara vrata tržišta

građevinari, radne dozvole
Foto: Marijana Dokoza
1/3
18.06.2015.
u 15:56

Iako se mnogi plaše novog vala iseljevanja iz Hrvatske, građevinari ističu kako Hrvatska ovime ne gubi i ne strahuju od prelazaka hrvatskih radnika u njemačke tvrtke

Njemačka savezna Vlada je donijela odluku o ukidanju radnih dozvola za hrvatske radnike. Ovom odlukom se u potpunosti ukidaju ograničenja, pa će hrvatski radnici već od 1. srpnja imati slobodan ulaz na njemačko tržište.

Hrvatski građevinari među prvima su tražili ukidanje ograničenja i slobodan ulazak hrvatske radne snage u Njemačku. Zbog toga su lobirali na sve strane, kako preko njemačkih prijatelja tako i posredstvom hrvatske diplomacije i Vlade. Tonći Vanjak, direktor Viadukta za europsko tržište je još prije tri godine kao dugogodišnji predsjednik Upravnog Odbora INGRA-DET-a, stajao na čelu inicijative da se mjere dokinu. On se nekoliko puta sastajao s hrvatskim predsjednikom, premijerom, ministrima, ali i njemačkim parlamentarcima i ostalim dužnosnicima, kojima je obrazlagao potrebu ukidanja ograničenja.

Angažman Nijemaca

– Bilo je iluzorno očekivati kako će ukidanje mjera nastupiti odmah pri ulasku Hrvatske u EU. Međutim, željeli smo jednom širokom inicijativom povećati osjetljivost i skrenuti pažnju na važnost ovog pitanja i stvoriti osnovu da se mjere ukinu odmah nakon isteka prve dvije godine. Nastavili smo raditi i kucati na vrata hrvatskih i njemačkih institucija. Angažirali smo dodatno i velike njemačke gospodarske subjekte i naše dugogodišnje investitore da se zauzmu za nas – kaže Vanjak te nastavlja:

– Već smo u prvoj fazi ograničenja pristupa tržištu rada zastupali stanovišta interesnih pregovora i dali i njemačkoj i hrvatskoj strani operativnu platformu u 13 točaka. Prije samo nekoliko mjeseci malo je tko očekivao da će naša inicijativa uspjeti. Danas nam stižu pohvale i čestitke sa svih strana, ali najveća je čestitka da ukidanje mjera naveliko otvara vrata njemačkog tržišta i daje velike šanse hrvatskim građevinskim tvrtkama – govori Vanjak i nastavlja:

– Njemačka je najvažnije tržište hrvatskih građevinskih tvrtki koje tu imaju 50-godišnje iskustvo, vrhunske reference, poslovna partnerstva, a uživaju i veliki ugled. Ukidanje ograničenja u interesu je i velikih njemačkih poslovnih subjekata s kojima hrvatske tvrtke mogu nesmetano iz Njemačke zajedno nastupati na cijelom tržištu Europske unije.

Iako se mnogi plaše novog vala iseljevanja iz Hrvatske, građevinari ističu kako Hrvatska ovime ne gubi i ne strahuju od prelazaka hrvatskih radnika u njemačke tvrtke.

– Stvar je isključivo na nama. Moramo zadržati dugo stečeni ugled dobrog poslodavca u odnosu prema radu i prema našim radnicima. Moramo zadržati prednosti koje nas čine kvalitetnim poslodavcima. Mnogima to nije poznato ali neto primanja u najkvalitetnijim hrvatskim izaslanim tvrtkama znatno su veća nego u njemačkim tvrtkama i ja ne vjerujem da bi ukidanje mjera značilo masovni prelazak naših djelatnika u njemačke tvrtke. Govorim naravno o neto primanjima – kazao je Vanjak smatrajući kako ukidanje mjera ne znači opasnost od iseljavanja, već potpuno suprotno daje priliku hrvatskim radnicima da ostaju zaposleni u hrvatskim tvrtkama koje rade u Njemačkoj. Po završenom projektu vraćaju se u Hrvatsku, a svoje teško stečene zarade u građevinskim poslovima investiraju za egzistenciju svoje obitelji i školovanje svoje djece.

Kako bi tako i ostalo, neophodno je potrebno da doprinosi ostanu na današnjem prihvatljivom nivou. Jedino neko nelogično povećanje poništilo bi sve prednosti i šanse koje ukidanje mjera daje hrvatskim tvrtkama i dovelo bi do iseljavanja.

– Vjerujem da smo toga svi svjesni i da nam mora biti zajednički cilj zadržavanje naših djelatnika u hrvatskim tvrtkama i podrška izaslanim tvrtkama da iskoriste šanse koje nosi današnja odluka njemačke Vlade – zaključio je Vanjak.

Ukidanju ograničenja pozdravlja i prvi čovjek INGRA DET-a, gospodarsko interesnog udruženja koje okuplja tridestak hrvatskih tvrtki u Njemačkoj, Zoran Andročec koji je u izjavi za Večernji list kazao:

– Kao poslovno udruženje INGRA – DET skrbimo o interesima hrvatskih poslodavaca tehničke struke: najvažnije nam je zadržati “Standort Kroatien”. Hrvatska mora postati atraktivna u okvirima poreza i doprinosa te, posebno važno, pravne i poslovne sigurnosti koja je moguća hrvatskim firmama s radnicima zaposlenim na hrvatskom radnom pravu i za koje plaćamo poreze i doprinose hrvatskoj državi, kaže Andročec dodajući kako je ukidanje ograničenja za radne dozvole manji cilj od održavanja ukupne poslovne platforme.

– Sloboda nam otvara nova vrata. Slušamo i gledamo kako radnici pojedinih članica EU rade u drugim zemljama EU. To je svijet kreativnosti u kojem im pomažu vlade njihovih zemalja. Zato i mi očekujemo ozbiljne razgovore s našom izvršnom vlasti te razgovori poslodavaca sa strateškim partnerima u Njemačkoj, Italiji i Austriji kako bismo pojačali gospodarsku djelatnost i zapošljavanje kako u Hrvatskoj, tako i kroz inozemne podružnice. Ono što je bilo izgovoreno na Danu poduzetnika HUP-a u Zagrebu, naše su ranije teze koje su posebno ponavljane u zadnje tri godine. Taj dijalog izvršne vlasti s poslodavcima i posloprimcima treba fokusirati i ojačati u vrlo kratkom roku kako bismo mogli biti partneri na međunarodnom tržištu – zaključio je Zoran Andročec.

Zasluge predsjednice

Andročec i Vanjak drže da je za ukidanje ograničenja uvelike zaslužna zaslugu predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja je odmah u početku svog mandata istakla hrvatski stav za ukidanje mjera u službenom susretu s kancelarkom Merkel u Berlinu. Posebno se zahvaljuju i sadašnjem i bivšem veleposlaniku (Ranku Viloviću i dr. Miru Kovaču), Vladi RH, gospodarskim komorama, Hrvatskoj udruzi poslodavaca te zastupnicima Klaus-Peteru Willschu i Josipu Juratoviću. Svi oni od početka zastupaju jedinstveno mišljenje kako Hrvatska treba apsolutno slobodan pristup njemačkom tržištu.

– Osobno smatram gospodina Willscha izuzetno zaslužnim jer je trebalo uvjeriti Nijemce kako otvaranje tržišta neće ugroziti radna mjesta Nijemaca u Njemačkoj. Dok su mnogi vjerovali da će se mjere produžiti, on nas je nebrojeno puta primio, saslušao i neumorno prezentirao u Bundestagu i Vladi.
Ukidanjem mjera našim se tvrtkama u Njemačkoj daje šansa zadržavanja i opstanka onoga što već imamo desetljećima, a to je da od ranih 60-tih hrvatske građevinske tvrtke značajno sudjeluju u izgradnji Njemačke, te da smo ukidanjem mjera ravnopravni sa konkurencijom iz svih ostalih zemalja EU, što do sada nije bio slučaj – ističe Vanjak.

Foto: Alcatel

>> Njemačka od 1. srpnja ukida radne dozvole za Hrvate

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
14:51 20.06.2015.

Stvarnost izgleda sasvim drugacije,,,,,u njemackoj je prisutna velika kolicina bugara i rumunja koji su posljednjih godina narusili cijene rada(rade za 5-6 €.To znaci da ce svi oni pojedinci koji dolaze morat konkurirat s njima..Svako ima pravo da proba,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije