Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatična situacija

'U dvije godine u poljoprivredi smo izgubili čak 9.000 radnih mjesta'

Snaga hrvatske hrane
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/5
12.05.2015.
u 14:47

Najteža situacija je u stočarstvu i mljekarstvu, složili su se sudionici konferencije Snaga hrvatske hrane koja se održava u Maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika

Niz okolnosti, od gubitka CEFTA-e i ulaska u Europsku uniju te otvaranja tržišta, pa sve do embarga na izvoz u Rusiju i ukidanja kvota za mlijeko, negativno je utjecalo na situaciju u hrvatskoj poljoprivredi koja je pritom propustila priliku da se prilagodi novim tržišnim uvjetima u predpristupnom razdoblju. Najteža situacija je pritom u stočarstvu i mljekarstvu, složili su se sudionici konferencije Snaga hrvatske hrane koja se održava u Maloj dvorani Lisinski u organizaciji Poslovnog dnevnika. Konferencija je okupila vodeće tvrtke i imena domaće prehrambene industrije i obrazovnih ustanova čija je uloga ključna u podizanju kvalitete sektora, piše Poslovni dnevnik.

– Rezultati nisu sjajni, no analitičari se slažu da bolje niti nismo mogli očekivati, jer su i primjeri drugih zemalja pokazali da prilikom pristupanja EU nema rezultata preko noći, što pogotovo vrijedi za Hrvatsku koja se nije pripremila i nije iskoristila sredstva predpristupnih fondova kako bi spremnije dočekala nove uvjete. Poljoprivreda u RH je na prekretnici, i ako sad ne završimo reformske zahvate koje smo započeli, od okrupnjavanja zemljišta, sustava potpora, ako se ne udružimo u klastere i zadruge, i ne usvojimo nova znanja, ne možemo očekivati da se stvari promijene – istaknuo je u uvodnoj prezentaciji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Ministar je pritom istaknuo veliku važnost Programa ruralnog razvoja RH za razdovlje 2014.-2020. na koji se prijavilo čak 1.280 projekata ukupne vrijednosti 3,9 milijarde kuna, što je daleko više od predviđenih iznosa.

– To pokazuje da su se proizvođači jako dobro pripremili. Iako će obrada prijava trajati dva do tri mjeseca, za sad smo iznenađeni brojem i kvalitetom projekta od kojih se čak 60 posto odnosi na nove  investicije – kazao je ministar obećavši da će projekt pratiti i povoljni HBOR-ovi krediti, koji se već osmišljavaju.

Goran Pajnić, predsjednik HUP-ove Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede upozorio je na dramatičnu situaciju u poljoprivredi, koja je za sada osjetila samo negativne posljedice pristupanja EU. Tako je od 2012. do 2014. u poljoprivredi izgubljeno 9 tisuća radnih mjesta, a prosječna neto plaća u sektoru je na 70 posto prosjeka RH. Pokrivenost uvoza izvozom lani je iznosila 57,6 posto, a negativni saldo u robnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je 981,9 milijuna eura.

>> 'Uspješniji smo i produktivniji od starijih i želimo si sami biti gazde'

Komentara 4

SL
stipe.lasic11
19:34 12.05.2015.

kakav cobankovic

GO
godfather2
15:57 12.05.2015.

e selaki moji ni jednog komentara,ma svaka vam čast.

GO
godfather2
15:56 12.05.2015.

ma pozovite Čobankovića i HDZ oni će riješiti svaki problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije