Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE BREXITA

Goldman Sachs: Britanija u roku od godinu dana uranja u recesiju

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.06.2016.
u 08:17

Britanija će vjerojatno uroniti u recesiju u roku od godinu dana, nakon prošlotjedne odluke o izlasku iz Europske unije, a usporit će i rast svjetskog gospodarstva, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

– Očekujemo da će britansko gospodarstvo do početka 2017. uroniti u blagu recesiju – upozorili su analitičari te američke investicijske banke svoje klijente.

Procjenjuju da će zbog odluke o izlasku iz Unije britansko gospodarstvo u idućih 18 mjeseci ukupno izgubiti 2,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuju i negativne posljedice po američko i europska gospodarstva.

Tako u bilješci klijentima analitičari Goldmana pišu da u iduće dvije godine očekuju rast BDP-a eurozone za prosječno 1,25 posto, dok su prije odluke o Brexitu očekivali rast od 1,5 posto.

Što se tiče američkog BDP-a, analitičari Goldmana procjenjuju da će njegov rast u drugom dijelu ove godine iznositi 2, a ne 2,25 posto koliko su očekivali prije.

Kao rezultat odluke Britanaca o napuštanju Unije, analitičari te investicijske banke vide tri najveća rizika: vjerojatno će oslabiti trgovinski trendovi, kompanije će vjerojatno smanjiti investicije zbog nesigurnosti, dok će se financijski uvjeti stegnuti zbog oscilacija valuta i slabosti rizičnijih investicija, kao što su dionice i drugorazredne obveznice.

Na mogućnost slabljenja britanskog gospodarstva upućuje i anketa britanskog Instituta direktora (IoD), prema kojoj je gotovo dvije trećine od njezinih 1000 članova poručilo da će izlazak Britanije iz EU negativno utjecati na njihovo poslovanje.

– Većina poslovnih lidera smatra da je odluka Britanaca o izlasku loša za njihovo poslovanje, a zbog toga će mnogi zaustaviti ili sasvim odustati od planova investicija i zapošljavanja – kaže Simon Walker, direktor IoD-a.

Četvrtina od ukupno 1000 članova IoD-a najavila je zaustavljanje zapošljavanja, dok ih je 5 posto najavilo ukidanje radnih mjesta. Gotovo trećina će nastaviti zapošljavati kako je i planirala.

Na odluku Britanaca o izlasku iz Unije, što će vjerojatno uzdrmati položaj Londona kao najvećeg europskog financijskog središta, najbrže su reagirale banke.

Već u petak američka investicijska banka Morgan Stanley poručila je da bi mogla premjestiti 2.000 radnih mjesta iz Londona u Dublin ili Frankfurt.

U nedjelju je, pak, britanska banka HSBC poručila da planira premjestiti 1.000 radnih mjesta iz Londona u Pariz.

Komentara 1

CU
cungalunga
09:38 27.06.2016.

Nekad mora postati gore prije nego što postane bolje. Iako su ovo samo beznačajne prognoze "stručnih analitičara". Dugoročno je Britanija na dobitku. Croexit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije