Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKA KRITIKA

Glavni ekonomist Saxa: Najgori ste u krizi, proveli ste najmanje reformi, ništa niste učinili

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
16.04.2015.
u 16:47

Kad je globalno tržište posrijedi, smatra da je ovo izgubljena godina u kojoj je „sve nula“: i kamate, i inflacija i nada. Do toga dolazi zato što pokretači globalnog rasta, SAD i Azija, a posebno Kina, usporavaju.

Hrvatska je ušla u EU, želite od nje sve pozitivno, ali nikakve odgovornosti. Najgori ste među zemljama EU u krizi, proveli ste najmanje reformi, ništa niste učinili. Ovo je zemlja koja ima velike mogućnosti, ali sami ste sebi najgori neprijatelj – „počastio“ nas je glavni ekonomist Saxo Banke Steen Jakobsen na briefingu o globalnim ekonomskim trendovima, u svojem prvom posjetu Zagrebu.

Makroekonomist nam predbacuje manjak ambicije i pita zašto si nismo postavili za cilj da budemo najbolja europska turistička destinacija; a put iz šestogodišnje krize vidi u obrazovanju i investicijama, unapređenju popratnih servisa za turiste, smanjenju javnog sektora, nastavku privatizacije i smanjenju oporezivanja dobiti na 15 posto za velike tvrtke, a radikalno za početnike u malom i srednjem poduzetništvu. Zalaže se i za fiskalne rezove.

Ne morate rezati javni sektor, ali nemojte sljedećih deset godina zaposliti ni jednu novu osobu u javnom sektoru.

Tako ćete smanjiti njegov udio u BDP-u – brutalno je iskren Jakobsen. Kad je globalno tržište posrijedi, smatra da je ovo izgubljena godina u kojoj je „sve nula“: i kamate, i inflacija i nada. Do toga dolazi zato što pokretači globalnog rasta, SAD i Azija, a posebno Kina, usporavaju.

>> Što Napolitanovo odstupanje donosi europskoj ekonomiji

Komentara 87

FR
Franciskoo
17:19 16.04.2015.

Da bar Milanović i ekipa ništa nisu radili ostali bi u krizi, ali ta sdp lopina Milanović i njegva ekipa su nešto radili i iz krize su nas svojim potezima i mjerama bacili u ekonomsku depresiju. Sve je danas gore nego krizne za cijelu Europu 2011. kada je "spasitelj" od hdz-a Milanović preuzimao vlast, krize u Europi nema od 2012. a mi imamo rekordno malo zaposlenih u 2015., više od 100.000 manje nego 2011., nezaposlenost se pegla brisanjem i što je najgore iseljavanjem, a sve to ima za posljedicu da i demografski propadamo, u 2014. smo imali rekordno malo rođenih (38.500) i rekordan broj umrlih (52.000). Ovo je agonija, Milanovićeva vlada je elementarna nepogoda za Hrvatsku, kako se samo usuđuje tražiti glasove za novi mandat, tog Milanovića i njegovu ekipu treba strpati u Remetinec!

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:54 16.04.2015.

Sad ide Zokijev odgovor kako Jakobsen nema pojma, samo on vidoviti Zoki sve vidi i razumije. Zato smo i tu gdje jesmo. Plan 21.

OS
osica
17:02 16.04.2015.

sad samo još čekamo da se oglasi naš premijer s kakvom dosjetkom , oplete po EU, što oni misle da smo mi "mačji kašalj" , dežurni optimista Grčić kako mi to radimo i samo što rezultati nisu tu, a Pusićka Pusićka "kako je ovo najbolja vlada" , a Mrsić kako smo s EU novcima zaposlili toliko ljudi sa zavoda , ali još uvijek se ne vidi jer "trebaju se svi zainteresirani za taj podatak javiti HZMIO.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije