Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Forum The Economista

John Peet, urednik The Economista: Reforme su spore, ali recesiji je kraj

Forum The Economista
Foto: Tino Juric/PIXSELL
1/7
27.03.2015.
u 14:23

- Kada gledate gospodarstveno Hrvatska je lider u regiji, kompanije poput Agrokora, Atlantica postaju lideri i sigurno će se nastaviti daljnje povezivanje kompanija u regiji – izjavio je ministar financija Boris Lalovac.

Treći ekonomski forum za jugoistočnu Europu u organizaciji uglednog britanskog tjednika The Economist, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova RH i Hrvatskom gospodarskom komorom, održava se u Splitu pod nazivom „Mogu li političke, gospodarske i poslovne integracije biti katalizator rasta“, a okupio je pola hrvatske Vlade te najviše predstavnike ministarstava i institucija Srbije, Albanije, Cipra, Rumunjske, Crne Gore, Latvije...

John Peet, urednik The Economista uvodno je rekao kako su se razlike između zapada i istoka prelile na razlike između sjevera i juga, što našu regiju stavlja u još teži položaj. Reforme ovdje teku sporo, rekao je, ali i ocijenio kako ćemo vjerojatno izaći iz recesije ove godine.

Ljerka Puljić iz Agrokora, najveće kompanije u jugoistočnoj Europi, bazirane na proizvodnji i prodaji hrane istaknula je kako su lider u regiji zahvaljujući investicijama u kvalitetan kadar, inovacijama i ulaganjima u dobre, tradicionalne brendove na zajedničkom tržištu. Požalila se kako nisu dovoljno konkurentni zbog visoke cijene kapitala kojeg koriste, ali je istaknula kako su postali lider na svim tržištima na kojima su se pojavili.

- Suočili smo se s puno kvalitetnih tvrtki na otvorenom tržištu EU-a. Prirodni korak za održavanje konkurentnosti bila je okrenuti se drugom najvećem igraču u regiji, Mercatoru. Integracija je dovela do sinergije te širenja i smanjenja troškova. Svojim partnerima, proizvođačima u regiji, pomažemo da se ujedine jer snaga naših lokalnih dobavljača je naša konkurentnost – rekla je Puljić.

Istaknula je kako neće naglašavati regionalne razlike jer je Agrokor uspješan zahvaljujući tome što su pronašli ono što im je zajedničko. Zaključila je kako Hrvatskoj treba bolja povezanost između obrazovnih institucija i privrede te je naglasila kako Agrokor jako puno ulaže u cjeloživotnu edukaciju svojih kadrova.

I ministar obrazovanja Vedran Mornar u svom je izlaganju istaknuo kako školujemo ljude koji se nemaju gdje zaposliti i najavio veliku obrazovnu reformu koja ipak neće biti primijenjena u ovoj godini. Siniša Hajdaš Dončić, ministar prometa istaknuo je kako je Hrvatska na važnom putu europske prometne mreže, a do 2023. završit ćemo prometne koridore što će podržati suradnju u regiji. Za autoceste je rekao kako smo ih gradili skupim, komercijalnim kreditima te da su nas koštale više no što vrijede. Istaknuo je značaj ulaganja u željeznički koridor od Rijeke do granice s Mađarskom, ulaganja u pomorske i zračne luke, kao i u cestovni koridor jadransko-jonske regije o kojemu je govorio i Ivan Brajović, ministar prometa i pomorstva Crne Gore.

Perica Jukić iz HEP-a naglasio je kako trenutno investiraju 2,5 milijardi kuna. Strateški su im ciljevi završiti restrukturiranje, napraviti značajan regionalni iskorak, povećati udio obnovljivih izvora energije i najavio buduće projekte.

-Plomin C je živ projekt, HEP stoji iza njega. To je strateški projekt RH. Ugljen je kao gorivo stabilan, cijena mu je pala – rekao je Jukić.

Ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako im je želja i cilj stalno povećati kvalitetu našeg turističkog proizvoda koji će rezultirati s 23.000 zaposlenih u turizmu do 2020. godine, kao i povećanje ukupne potrošnje u turizmu sa 7,5 na 12 milijardu eura.

- Kada gledate gospodarstveno Hrvatska je lider u regiji, kompanije poput Agrokora, Atlantica postaju lideri i sigurno će se nastaviti daljnje povezivanje kompanija u regiji, to je tržište od 20 do 40 milijuna ljudi. Regija ima određene prednosti, snažno integralno povezivanje znači i za gospodarski rast – izjavio je ministar financija Boris Lalovac.

- Hrvatska ja jako dobro pripremljena za izlazak iz recesije.. Za tvrtke bi ulaganje kod vas moglo biti profitabilnije za tvrtke nego prije par mjeseci – ocijenio je Henning Christophersen, bivši dopredsjednik Europske komisije.

Ako The Economist ponovi ovaj događaj za dvije godine posavjetovao je da pozovemo biznis lidere iz SAD­-a i Njemačke koji bi uložili u našu zemlju. ­

- Imam puno prijatelja koji gledaju u Hrvatsku. Mislim da postoje dobre mogućnosti u ovom dijelu Europe za ulaganja – poručio je. ­

- Trebate stabilan pravni okvir, približiti se euru i ne mijenjati Vladu svaka dva mjeseca. Trebate dobro upravljanje na razini Vlade, regija, županija i općina te educirane djelatnike za povlačenje sredstava iz EU fondova te dobro sudstvo što je stranim investitorima važno. Državi domaćinu želim svu sreću. Ja sam siguran da ćete za par godina biti jako uspješni! - ­ poručio je Christophersen.

>> U četiri godine mandata zaposli se 20.000 politički podobnih osoba

>> Okrugli stol Martine Dalić: Hrvatskoj treba ustavno ograničenje na visinu deficita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije