Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Više informacija

Evo što vam u banci moraju reći kada dižete kredit!

krediti
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.01.2015.
u 14:22

HNB je donio odluku o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge

Hrvatska narodna banka (HNB) donijela je odluku o sadržaju i obliku u kojem se potrošaču daju informacije prije ugovaranja pojedine bankovne usluge, odnosno što vam to u banci moraju reći ako dižete kredit, a koja stupa na snagu 1. lipnja ove godine.

Prema odluci banka je, između ostaloga, dužna klijentima dati informacije o načinu otplate kredita, a ako postoji mogućnost izbora načina otplate, potrebno je pojasniti razliku između tih dviju vrsta otplate te pokazati primjer otplatnog plana za anuitetsku otplatu i otplatu u ratama.

Osim informacije o načinu obračuna kamata, a ako postoji mogućnost izbora načina obračuna kamata, potrebno je pojasniti razliku između primjene relativnoga ili onformnoga kamatnjaka.

Banka mora na konkretnom primjeru prikazati (simulirati) utjecaj mogućeg povećanja redovne kamatne stope za dva postotna boda u odnosu na kamatnu stopu koja bi vrijedila u trenutku sklapanja ugovora na visinu mjesečnog anuiteta ili rate kod kredita, pri čemu simulirana kamatna stopa ne smije prelaziti stopu zakonskih zateznih kamata; kod kredita koji u početnom razdoblju imaju fiksnu, a nakon toga promjenjivu kamatnu stopu, prikazuje se (simulira) utjecaj povećanja promjenjive kamatne stope koja vrijedi u trenutku davanja informacija propisanih ovom Odlukom.

Cijelu odluku možete pročitati ovdje.

>> Poznati u reklamama: I kredit i cipele bolje prolaze uz slavne face

Ključne riječi

Komentara 12

LE
LeonardS
15:16 09.01.2015.

Ma pustite vi što mora banka, neka se oglasi MUP povodom ovih oglasa na drveću, zidovima itd te povezanost tih ljudi sa odvjetnicima i javnim bilježnicima, neka vam je prioritet zaštita građana a ne lihvara

MX
Mister X
14:52 09.01.2015.

Evo što vam u banci moraju reći kada dižete kredit! ; nahebali ste kao žuti ako ne vratite to sve i sa kamatama !

JA
japanokinez
15:01 09.01.2015.

Evo sto vam u banci jos kazu: trebate kredit? Ispunite zahtjev pa ce komisija odlučiti. Nakon dan dva zovu i kazu vam da nije odobreno jer ste na crnoj listi. Imaju takvu "zaštitu" da nema sanse pored svih njihovih mutljavina dobiti novac na kredit i pokrpati to crnilo. Pa neka mi objasni bilo koji bankar, zasto bi covjek dizao kredit ako nije u minusu? Diže ga da zatvori minus i da ga otplati na rate. Osim toga ima direktno skidanje sa plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije