Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Evo koliko trgovci godišnje zarade ne vraćajući 1 lipu

Naslovnica
Foto: VL
20.04.2015.
u 00:01

Cijene koje završavaju na 99 lipa su trik, najmanja kovanica je beskorisna

Prema podacima HNB-a trenutačno je u opticaju čak 84 milijuna kovanica od 2 lipe i 125,8 milijuna od 1 lipe, što je 10,6 posto ukupne raspoložive količine kovanog novca u Hrvatskoj. Ima ih sasvim dovoljno i njihovo se ukidanje, osim mogućnosti krajnjih obračuna na 5 lipa, uopće ne razmatra, poručuju iz HNB-a. No, iako su u većini trgovina robom široke potrošnje, naročito špeceraja, cijene „zaokružene“ na 99 lipa, lipu ili dvije ostatka zaboravite, pokazalo je istraživanje Večernjakovih novinara u kojemu smo u Zagrebu ciljano kupovali namirnice, jogurt, orašaste plodove, čokoladu, pastu za zube, kavu, tekućinu za leće, baby maramice... čija cijena završava na 99 lipa.

U Lidlu su nam trebali uzvratiti 6 lipa, no dobili smo 5. I u Billi, Gavranoviću, Krašu, Konzumu... ostali smo “kratki” za lipu, a nakon što smo u jednom od dućana tražili lipu nazad blagajnica nas je posramila pred ostalim kupcima i uz negodovanje „Ako baš želite...“ dala jednu među nekoliko njih koje čuva pored kase, pripremljenih valjda za “slučajeve” poput nas koji takvo što uopće spomenu.

Poslodavac ih uopće ne osigurava u kasi, već povremeno ostavi netko od kupaca, pravdala se. U Farmaciji su nam ostali dužni 4 lipe, u Plus Marketu tri, Kozmu i Intersparu dvije, no na novinarske upite zašto je to tako, i iz Bille, Spara, Lidla, Konzuma... gotovo jednako odgovaraju kako im novčarske kuće ne osiguravaju dovoljno tih sitnih kovanica za poslovanje jer ih nemaju, ali da blagajnici imaju stroge upute kako potrošač nikad ne smije biti u gubitku te da mu, nemaju li lipu ili dvije, uvijek moraju vratiti više.

Cijeli članak pročitajte u izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

Foto: VL

Komentara 9

TR
Trnjanec
21:57 19.04.2015.

Ako si mali poduzetnik, onda zbog te lipe plaćaš drakonsku kaznu i zatvara ti se lokal. Divna država.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
01:11 20.04.2015.

A koliko ova anacionalna dušebrižnička vlada zaradi na lihvarskim kamatama van ljudske pameti na ljudima koji zapošljavaju i privređuju, to se niko nepita, gospodo draga od 13% pa nadalje, raspitajte se malo, znaju zveknut i do 25% ako si iole malo bezobrazniji.......

DI
Dijaspora
08:07 20.04.2015.

Nisu samo trgovci krivi. Tu pridonose i bahati kupci kojima je iz poniženja pružiti ruku i čekati lipu dvije....Što više mnogi vraćaju sitniš trgovcu jer ga ne želi. To sam vidio ne samo u trgovinama nego i u bankama, pošti,, fini itd.Bahatost pokazuju i ugostiteljski radnici koji ne žele primiti (bakšiš) ako su novčanici sitnije od jedne kune...Meni su osobno vraćali nezadovoljni napojnicom od 50 lipa za jednu kavu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije