Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju za Reuters

Tedeschi: Klima za ulagače kod nas je neprijateljska

Emil Tedeschi
Foto: Boris Ščitar
14.04.2014.
u 21:37

Prijeti nam ekonomski slom, a to znači da nema plaća i mirovina. Vlada ne može svojim snagama izvući zemlju iz krize nego je, nažalost, zakopava još dublje, kaže Milošević

Da smo ušli u šestu godinu krize i da se prije sedme godine iz nje nećemo izvući, jasno je svima osim stranci na vlasti koja tvrdi da se oporavljamo, a kada časopis koji Zoran Milanović uvažava i, prema vlastitim izjavama, redovito čita objavi da je Hrvatska među 10 najgorih ekonomija svijeta, premijer tvrdi da je The Economist pogriješio.

Greška analitičara?

Nisam meteorolog nego predsjednik Vlade, a The Economist su mi omiljene novine, međutim, svi znaju pogriješiti. The Economist je prije 12 godina prognozirao propast Njemačke u industrijskom smislu pa je pogriješio. Pogriješit će i u slučaju Hrvatske. To su neki statistički podaci, griješe čak i najbolje novine na svijetu – komentirao je Milanović u Opatiji. Ugledni britanski časopis Hrvatsku je loše ocijenio zbog visoke nezaposlenosti, vanjskog duga i slabe konkurentnosti koja ograničava rast pa drži da prije 2015. neće biti rasta BDP-a. Međutim, dok se Milanović tješi da je Hrvatska u društvu Barbadosa, Venezuele i Srednjoafričke Republike nenamjernom pogreškom analitičara, jedan od rijetkih poduzetnika koji se drži bliskim SDP-ovoj vlasti i Milanoviću osobno Emil Tedeschi u intervjuu Reutersu žestoko je kritizirao poteze vlade svog prijatelja Milanovića, i to argumentima sličnima onima koje su analitičari The Economista uzeli u obzir smještajući Hrvatsku na neugodnu listu.

– Poslovna klima u Hrvatskoj općenito je neprijateljska za ulagače zbog prekomjerne birokracije, neučinkovite administracije i čestih izmjena propisa – poručuje Tedeschi Vladi indirektno tražeći reforme sustava. U kritici sustava vladanja dodao je da Hrvatskoj nedostaje ljudi s dobrim upravljačkim vještinama i u privatnom i u javnom sektoru. No bez obzira na to, u intervjuu je najavio gradnju tvornice u koju će uložiti oko 120 milijuna kuna i koja bi trebala proizvoditi isključivo za izvoz.

Nužne izvanredne opcije

Reforme su nužnost, naglašavaju svi analitičari i svjetske financijske institucije, a toga je svjestan i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je napomenuo da “reforme koje rade moraju biti brže”, ali poput premijera kaže da Hrvatska ne bi trebala biti među 10 najgorih ekonomija jer u samom okruženju postoji nekoliko zemalja s daleko lošijom ekonomijom. I dok političari na vlasti pokušavaju diskreditirati analizu, najžešća kritika, očekivano, dolazi iz oporbe.

– Vrijeme je za najozbiljnije razmatranje izvanrednih opcija jer nam prijeti potpuni ekonomski slom. To znači nema više plaća i nema mirovina do daljnjega. Vlada ne može svojim snagama izvući zemlju iz krize nego je, nažalost, zakopava još dublje. Ne znam koja nam još potvrda treba da je politika pogrešna! Uostalom, ljudima ne treba The Economist da im kaže da nije dobro, to se osjeća na svakom koraku – poruka je HDZ-ovca Domagoja Ivana Miloševića. U zemlji u kojoj BDP pada šestu godinu i u kojoj su građani izgubili 15 posto standarda jedino što zasad raste jesu – porezi.

>> Obitelj Tedeschi okupila se u Lisinskom

Komentara 32

BE
berija
10:34 14.04.2014.

Evo, kad SDP izgubi sledeće izbore, zaposli prijatelja Zorana, on ti je super.pravi vodja s upravljačkim vještinama biblijskih razmjera.

Avatar Matija22
Matija22
10:42 14.04.2014.

Sve tvornice koji su nešto proizvodile u Hrvatskoj su pozatvarane, sada su najače u Hrvatskoj neke mešetarske firme koje nikada nisu imali neki brand i koje se nezna šta uopče prozvode.

JD
John Doe Jr.
11:14 14.04.2014.

vidi tedeschi da se bliži kraj njegovom frendu zokiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije