Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozivaju na reforme

Ekonomisti: Smanjite PDV te porez na dohodak i dobit

Davor Majetić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.09.2014.
u 08:15

Parafiskalni nameti postoje da bi plaćali usluge ili projekte, a ne da bi hranili birokrate

– Izmjena samo dva zakona u manjem dijelu ne može se nazvati poreznom reformom – ocijenio je Vlado Brkanić, porezni stručnjak koji već dulje zagovara jednostavniji porezni sustav koji bi bio poticajan za razvoj gospodarstva. Makroekonomist Damir Novotny pozdravlja dizanje granice za obračun najveće porezne stope poreza na dohodak od 40 posto na plaću od 13.200 kuna u neto iznosu, ali napominje da je riječ o neznatnoj promjeni u poreznom sustavu.

– To je politički inspirirana promjena usmjerena na pokušaj Vlade da pokaže da nešto čini za porezne obveznike – tvrdi Novotny. Pravo rješenje je u rezanju rashoda, pri čemu je najveći prostor za uštede otvoren na troškovima za plaće i u zdravstvenom sustavu.

– PDV mora biti manji, jer je najviši u Europi, a naročito treba smanjiti pritisak na prehrambene proizvode. To će iz proračuna izbiti nekoliko milijardi kuna koje se mogu uštedjeti na izdacima za zaposlene – kaže Novotny uvjeren da porezi na dohodak i dobit moraju biti znatno niži, dok doprinosi na plaće trebaju zbog strukture stanovništva i broja zaposlenih ostati isti. Da promjene treba tražiti na rashodovnoj strani prije nego što se dirne ozbiljno u porezni sustav drži i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić. Ističe da je poreznim izmjenama izbjegnuta priča o nužnosti smanjenja državnog sektora.

– Trebamo smanjiti javnu upravu, izvršiti teritorijalnu reformu i racionalizirati javna poduzeća – kaže Majetić uvjeren da se sustav neće promijeniti bez reformi. Dokaz tomu vidi u namjeri lokalnih dužnosnika da povećaju prireze i komunalne naknade da bi supstituirali prihod od poreza na dohodak koji gube izmjenama.

– Moramo znati funkciju svakog dijela javne uprave i lokalne razine vlasti. Parafiskalni nameti mogu postojati, ali da bi financirali neku uslugu ili projekt, a ne da bi hranili nabujali aparat – kaže Majetić.

>>Milanović: Naš rast bazirao se na gradnji, ali sad je to gotovo, nema se više što graditi

>>HDZ: Kvazi porezna reforma samo fiktivno povećava standard građana

Komentara 1

Avatar hdz1848
hdz1848
09:52 09.09.2014.

Smanjite PDV te porez na dohodak i dobit. Pa poslije toga još privatiziramo bolnice, fakultete i garantirano imamo suficit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije