Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUB-ov PRIJEDLOG

Dužnici stanovima pokrivaju dug, a razliku banke otpisuju

HUB
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
20.02.2015.
u 14:11

U prvom krugu rješavali bi samo socijalno najugroženije

Samo za socijalno najugroženije, i samo uz vraćanje nekretnine – tako banke vide rješenje problema kredita u švicarskim francima. Dan nakon što je Udruga Franak predstavila svoje viđenje rješenja, to je učinio i HUB. No, dok je dužnicima osnovno polazište konverzija kredita u kune i to za sve dužnike u francima, a eventualno i u eurima, banke u prvom krugu problem kane rješavati samo za najugroženije skupine: dužnike koji žive u nekretnini za koju su se zadužili, a izgubili su posao, smanjili prihode ili žive ispod socijalnog minimuma te više uopće ne mogu plaćati dug.

- Bit ovog modela je da će banke na vlastiti teret riješiti problem svih slučajeva u kojima je to opravdano, nekima će otpisati više od pola duga. Na sebe preuzimaju sav teret aprecijacije i pada vrijednosti nekretnina – istaknuo je direktor HUB-a Zoran Bohaček te pojasnio da oba previđena rješenja podrazumijevaju namirenje duga nekretninom. Jedna je opcija da se stan dužnika proda državi ili državnoj agenciji, postojećoj ili nekoj novoj ili uđe u sustav POS-a. Država u tom slučaju dužniku može omogućiti status zaštićenog najmoprimca, pravo prvokupa, priznati dio otplaćenog duga, no ta je odluka na njoj. Banka bi razliku između aktualne tržišne vrijednosti nekretnine i duga otpisala, a od države očekuje da porezno rastereti za vrijednost otpisanog, kao i od plaćanja poreza na promet nekretnina.

U drugom modelu, banka dužnika koji ne može plaćati čak ni najam „oslobađa“ i duga i stana, što je u SAD-u poznato kao „walk away“ opcija. Onaj čas kad napusti nekretninu, otpisuje mu se i razlika duga.

- Rješenje mora biti dobrovoljno, jer pravno je održiv samo otpust duga, a ne oduzimanje imovine. Odnosilo bi se i na jamce i sudužnike, ne samo na dužnike – kaže Bohaček.

Dejan Donev, direktor sektora upravljanja rizicima u Erste banci i član bankarske radne skupine za rješenje problema „švicaraca“, napomenuo je da im je za oba modela nužna suradnja Ministarstva financija, jer jedino uz njihovu pomoć mogu definirati socijalno ugroženu skupinu. Naime, podaci o imovini koje su dužnici dali banci nisu javni i tek ako dužnici daju suglasnost, mogu se koristiti kako bi se vidjelo svrstavaju li se u socijalno ugroženu skupinu. Samo za socijalno najugroženije, i samo uz vraćanje nekretnine – tako banke vide rješenje problema kredita u švicarskim francima. Dan nakon što je Udruga Franak predstavila svoje viđenje rješenja, to je učinio i HUB.

Naime, podaci o imovini koje su dužnici dali banci nisu javni i tek ako dužnici daju suglasnost, mogu se koristiti kako bi se vidjelo svrstavaju li se u socijalno ugroženu skupinu. Na pitanje što će biti s problemom ostalih dužnika u francima Bohaček poručuje da će oni doći na red nakon rješavanja akutnog problema socijalno ugroženih. -

Da probamo sve odjednom, izgubili bismo previše vremena. U godinu dan svakako ćemo pokušati riješiti problem svih dužnika – ističe.

Vrlo je teško zamisliti na koji bi se način mogla približiti dva viđenja rješenja: bankarsko i dužničko: evidentno je da će u ponedjeljak, na prvom sastanku radne skupine u kojoj su i predstavnici HNB-a i Ministarstva financija, uistinu frcati iskre.

>>Udruga Franak: Tri opcije kako riješiti problem s kreditom

>>Predstavnici Udruge Franak: Nadamo se konverziji u kunske kredite

Komentara 44

GM
Gusta magla
14:31 20.02.2015.

Ma koji ce covjek koji 7-8 godina otplacuje 3000-4000 kuna mjesecno kredita za stan i uplatio banci vec 400 tisuca kuna kamata i glavnice sad izac iz istog tog stana a da mu se oprosti dug od 200 tisuca kako to pametno predlazu banke.Pa niko nije blesav da nevidimo kuda to ide - opet pljacka sirotinje.Uzet ce stan koji je covjek vec prakticki otplatio bar sto se tice trzisne vrijednosti i opet ga preprodati.Kako ih vise nije sram.

D6
duda_66
14:36 20.02.2015.

Kad sam uzimao kredit,nikad mi nije palo na pamet da taj kredit neću vraćati,uredno ga vraćam, znaći tko je bio u mogućnosti vraćati rate toga triba još oderati,prave razor i nemir među ljudima,vratiti na poćetno kad se podizao kredit i riješeno jesam da se pomogne socijalno ugroženima ali ne može se koža oderati koji smo nekako uspjevali prebacivati iz šupljeg u prazno,

LI
liskovaca
14:23 20.02.2015.

kakva ljiga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije