Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova EU metoda

Javni dug u 2013. skočio na 250 milijardi kuna, a deficit na 5,2% BDP

kune
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
20.10.2014.
u 12:15

Razini duga opće države je za 2013. godinu iznosila 249 836 milijuna kuna odnosno 75,7 posto BDP-a

Javni dug izračunan po novoj Europskoj metodi ESA 2010 krajem 2013. godine bio je 250 milijardi kuna, a ne 220 milijardi kuna, koliko se dosad prikazivao. Korigiran je i deficit državnog proračuna koji po novoj metodologiji za 2013. iznosi 5,2 posto odnosno više od 17 milijardi kuna. Razlika u brojevima, odnosno 29 milijardi veći dug i nekoliko milijardi kuna veći deficit, posljedica je uračunavanja Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka – Zagreb u izračun ovih dvaju podataka.

Podatke za 2014. Državni zavod za statistiku nema, ali ako je javni dug do lani korigiran za 29 milijardi kuna, onda je dosad premašio i 260 milijardi kuna. Pravo stanje financija javnog sektora u najširem pojmu znat će se tek za nekoliko godina kada EU nametne obvezu svođenja računa svih institucija koje imaju veze s nekom od razina vlasti. Zasad se može zaključiti da je Hrvatska visokozadužena država koja se ne pridržava europskih direktiva o smanjenju deficita.

Naime, deficit državnog proračuna od 16 milijardi kuna po ESA 2010 mora se uvećati za otprilike tri milijarde kuna koliko je povučeno u proračun iz obveznih mirovinskih fondova pa će deficit iznositi 6,2 posto BDP-a, što je uvećanje od 1 posto u odnosu na lani i jasan dokaz da se procedura prekomjernog deficita ne poštuje. Dug je manji od očekivanja, prije svega zbog toga što se u izračun duga nisu uvrstile obveze HBOR-a, osim što se dokapitalizacija banke bilježi kao povećanje rashoda, odnosno time se u konačnici povećava deficit. Nije se uključio ni deficit ZET-a o čemu se intenzivno razgovaralo, a u DZS-u objašnjavaju da će komunalna poduzeća vjerojatno ući u dug u budućnosti.

 

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
10:30 21.10.2014.

Niti jedan komentar. U zici je Bandic, pa nitko niti ne obraca paznju na ekonomiju. Das narodu kost da glodje i miran si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije