Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKRUGLI STOL

Državu treba hitno decentralizirati

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
09.02.2017.
u 00:05

Donošenje odluka i upravljanje resursima treba spustiti na razinu regionalne samouprave – kazao je ministar Tomislav Tolušić

 S ciljem poticanja decentralizacije i jačanja uloge županija u organizaciji Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županije (HZŽ) jučer je održan okrugli stol na temu razvoja lokalne zajednice uz pomoć fondova EU i osnažene poljoprivrede. Kako je istaknuo ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kvalitetan razvoj ruralnih područja nezamisliv je bez sredstava fondova EU.

2,4 mlrd. eura do 2020.

– Do 2020. imamo na raspolaganju 2,4 milijarde eura, a dosad je povučeno premalo. Drugi je ključan faktor decentralizacija sustava. Donošenje odluka i upravljanje resursima treba spustiti na razinu regionalne samouprave – kazao je ministar. Takvo mišljenje dijeli i predsjednik HZŽ-a i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Tek bi funkcionalna i fiskalna decentralizacija generirale znatne uštede i poboljšale investicijsku klimu, a najbolje bi se provela u okvirima sadašnjeg županijskog sustava – poručio je Pauk. Set dosad provedenih promjena, ali i onih koje će tek uslijediti iz Programa ruralnog razvoja, predstavio je Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Iako bi 2017. mogla biti godina izazova, RH na raspolaganju ima 3,5 milijardi kuna.

– Novca je više nego dovoljno, a dosad je učinjeno vrlo malo. Primjer dobre prakse je podatak o 54 od 55 prijavljenih LAG-ova koji su krajem prošle godine dobili 441 milijun kuna – napomenuo je ministar Tolušić.

Župan Međimurske županije Matija Posavec ističe da je velika prepreka i neujednačen regionalni razvoj.

– Poljoprivrednici ne traže milostinju, već šansu da im se osigura tržište. Nelogičan je podatak da je naša zemlja u 25 godina izgubila polovicu poljoprivrednog zemljišta, dok paralelno s tim zemlje oko nas svoj razvitak temelje upravo na poljoprivredi – dodao je Posavec.

No, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić smatra da nasumično povlačenje novca iz fondova EU nije rješenje, već ulaganje u strateške poljoprivredne grane. Željku Kraljičku, zamjeniku župana Osječko-baranjske županije, prioritet su održivost proizvodnje i unapređenje tehnološke konkurentnosti.

Problem i infrastruktura

– Fokusirali smo se na šumarstvo i jedna smo od županija koja najizdašnije podupire razvoj lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) još od 2008. U skladu s time, odobreni su nam i značajni iznosi, no kad bismo imali veću ovlast i shodno tome financijska sredstva, bili bismo i bolji – rekao je Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko–goranske županije.

Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije, zabrinjava i što su plaće najmanje na sjeverozapadu zemlje, gdje se najviše proizvodi, i to “jer smo najcentraliziranija država u Europi nakon Grčke i Portugala“. Juraj Ivanković, glavni savjetnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, ističe da je cilj da udio fondova EU u javnim investicijama dosegne 80% i da čini 6-7% BDP-a.

Na panel-diskusiji “EU fondovi iz perspektive regionalne samouprave – primjeri dobre prakse”, Juraj Ivanković drži da ključan problem u povlačenju novca iz fondova EU nije komplicirana procedura, nego imovinskopravna pitanja i pitanje nadležnosti, kao i problem infrastrukture.

– Nismo tako specifični da ne možemo kopirati tuđe prakse, sve je već izmišljeno. Moramo definirati prioritete, koncentrirati ljude i sredstva – poručio je pak istarski župan Valter Flego.  

>> Tolušić: Razvoj ruralnih područja nezamisliv je bez fondova EU, dosad je povučeno premalo  

>> Kako ubrzati ruralni razvoj? Decentralizacijom

Komentara 7

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
22:29 12.02.2017.

Samo bez regija, eventualno jednu zupaniju manje.

Avatar firebird
firebird
22:33 12.02.2017.

Tolusic je dobar ministar.

KR
kriticnasam
13:20 11.02.2017.

Bravo ovaj ministar ima potpuno pravo , decentralizacija ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije