Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASOVNA ZAPLJENA

Država će poreznim dužnicima oduzeti 15.000 automobila

Zaplijenjeni automobili
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
31.12.2013.
u 08:42

Vozila će oduzimati mobilne carinske jedinice i skladištiti na dogovoreno mjesto

Porezna je uprava sastavila listu na kojoj je 15 tisuća automobila te nekoliko tisuća brodica i jahti koje će se tijekom iduće godine oduzeti poreznim dužnicima. Njihove je sadašnje vlasnike ministar financija Slavko Linić izdvojio kao bogatiji sloj građana s velikim poreznim dugovima, koji će se namiriti prodajom njihove imovine. Svi su oni već obaviješteni o stavljanju ovrhe nad pokretninama, koje će biti oduzete kad država nađe prostor za skladištenje.

Taktiziranje na dražbama

Ovrhe će provoditi novoosnovana mobilna carinska jedinica, a po regionalnim centrima se dogovara sustav skladištenja te priprema javna prodaja zaplijenjenih automobila i plovila. Dosad su se javne dražbe zaplijenjene imovine najčešće organizirale u riječkoj Poreznoj upravi, gdje se u nekoliko navrata nudilo sve, od igle do automobila, no pokazalo se da je fizička zapljena imovine lakši dio posla, a najteže je naći kupca. S prve su se dražbe oduzeta vozila najčešće vraćala neprodana jer su zainteresirani znali da će im se na drugoj ili trećoj cijena prepoloviti. U Rijeci se prodavao i uredski namještaj, inventar za kafiće, odjeća i obuća, pa čak i biljke te trava – sve što se moglo unovčiti.

Najava masovne zapljene automobila zabrinula je poduzetnike iz te branše jer će takva ponuda utjecati i na cijenu te na mogućnost prodaje. Naše tržište 2013. godinu završava s oko 27.500 prodanih novih i oko 20.000 rabljenih automobila. Uz tako oskudnu potražnju ni državi neće biti lako doći do novca potrebnog za proračunske troškove. Prognoze za 2014. godinu navode kako će hrvatski kupci posegnuti za oko 30.000 novih i jednako toliko rabljenih automobila. Zaplijenjenih 15.000 automobila pripadat će svim klasama, no očekuje se da će ih najviše biti iz srednjeg i luksuznog segmenta.

– Svaki takav udar izazvat će poremećaj i na tržištu novih i na tržištu rabljenih vozila. Tih 15.000 automobila sigurno će uzdrmati tržište. Ministar Linić na jednoj strani, u naplati poreznih dugova, uvodi red, ali istodobno će unijeti nered na drugu stranu, na tržište automobila – smatra Agan Begić, osnivač i direktor agencije Promocija plus, poznate po brojnim istraživanjima javnog mnijenja u Hrvatskoj, ali i po detaljnim analizama automobilskog tržišta. Koliko će kome spomenutih 15.000 vozila poremetiti poslovne planove, ovisi ponajprije o strukturi i stanju tih automobila.

Cijena daleko od tržišne

Sve više rabljenih automobila, starih i više od deset godina, koji od izmjene obračuna trošarina 1. srpnja ulaze u našu zemlju, govori da za rabljena vozila u Hrvatskoj kupaca i te kako ima. Sigurno će se naći zainteresiranih i za 15.000 zaplijenjenih vozila. No, ti će automobili biti prodani po cijeni puno nižoj od tržišne, pa se nameće pitanje isplativosti ovog poteza. Porezni će se dug namiriti – ako ne u cijelosti, barem djelomično. Tržište automobila u Hrvatskoj, s druge strane, izranjavano je lošim potezima kojima vladajući već godinama udaraju uvoznike i trgovce automobilima i s njima povezane tvrtke. Nije mu trebao još jedan, i to ozbiljan udarac. Očekuje se i novi krug reprograma poreznih dugova, pa i mogućnost oprosta dijela poreznog duga, o kojemu, kažu koalicijski partneri SDP-a, dosad uopće nije bilo razgovora unutar vladinih koordinacija.

Komentara 65

ER
EUGEN ROMMEL 2
08:50 31.12.2013.

hoće li cameo taxi ostati bez vozila ili možda nino pavić??? Takvima oduzmite svu imovinu!!!

SI
Sinnsinn
08:58 31.12.2013.

pa naravno da ne mogu prodati kada su te aukcije skroz krivo organizirane. dovoljno je pogledati jubito pa vidjeti kako se rade u ostatku svijeta - NEMA početne cijene (ili je izuzetno niska), nego početne ponude,pa tko da više, a ne kod nas, početna cijena je vrlo blizu tržišne, pa uplata jamčevine za svako vozilo koje misliš licitirati (te jamčevine se u svijetu NIGDJE ne plaćaju),naravno da trgovci (koji u velikoj većini čine publiku) nisu zainteresirani za kupnju, a ako ne izlicitiraš onda ti se novac vraća...glupost nad glupostima.

Avatar JEDNONOGIBRAVAR
JEDNONOGIBRAVAR
08:47 31.12.2013.

uzmite vi njima novac ,a automobile ostavite njima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije