Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI INSTITUT ZAGREB

Dosegnuli smo plafon, ekonomija će sada usporiti

EIZ
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
29.09.2016.
u 19:55

Politička neizvjesnost i izostanak reformi ne daju da prebacimo malo više, kaže Maruška Vizek, nova ravnateljica instituta

Zagrebački Ekonomski institut procjenjuje da je gospodarstvo dosegnulo plafon i slijedi usporavanje rasta na 2,2 posto u trećem kvartalu. Pokazuje to dorađeni indeks CEIZ koji daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva i mjesečnu projekciju stope rasta BDP-a u tekućem tromjesečju.

– Do usporavanja dolazi čak i uz odlične pokazatelje u turizmu. To je i dalje rast, to je i dalje dobro, no početak rasta koji je koindicirao s dolaskom Milanovićeve Vlade dosegnuo je plafon u drugom ovogodišnjem tromjesečju i gospodarstvo nema snage povući više od toga. Hrvatska je u dva desetljeća od treće po bogatstvu tranzicijske države došla u poziciju druge po siromaštvu, s velikom vjerojatnošću da će nas prestići i Bugarska – istaknula je Maruška Vizek, nova ravnateljica Ekonomskog instituta.

Usporavanje je jednim dijelom rezultat političke neizvjesnosti, ali i izostanka reformi koje bi pogurale “malo više” od ovoga što imamo. Na pitanje koje su to tri-četiri ostvarive reforme koje mora provesti nova Vlada, Vizek je odgovorila da su sve reforme ostvarive, samo je pitanje postoji li politička volja da se one provedu.

– Odnos prema javnim poduzećima bit će lakmusov papir koji će pokazati koliko je nova vlast spremna na promjene. S vremena na vrijeme stranke se sjete javnih poduzeća i krenu s pričom o profesionalizaciji uprave, ali nitko tome nije prišao doista ozbiljno – kaže Vizek koja smatra da stranke zadržavaju status quo i utjecaj nad javnim poduzećima iz pragmatičnih razloga.

Ona godišnje troše 160 milijardi kuna, a kako stranke preko javnih poduzeća ostvaruju političku moć, ne žele ih se odreći. Stranke bježe i od reforme lokalne uprave jer rascjepkana organizacijska struktura omogućuje da se velik broj stranačkih kadrova smjesti u lokalnu vlast i tvrtke iz kojih kontroliraju stanje na terenu.

– U kampanji se nije govorilo o restrukturiranju javne potrošnje nego o promjenama poreza, što je loše. Česte promjene pravila poslovanja uništavaju i najbolje poduzetnike – ističe Vizek.

Osim dorađenog indeksa CEIZ, Ekonomski institut razvio je još jedan alat za mjerenje financijskog stanja u ekonomiji – mjesečni indikator financijskih uvjeta IFIS koji prati tridesetak različitih parametara na domaćem i inozemnim tržištima na osnovi kojih pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji.

IFIS pokazuje ublažavanje financijskih uvjeta u drugom tromjesečju 2016., a trend ublažavanja traje još od trećeg tromjesečja 2015. nakon što su se smirili dužnički problemi u Grčkoj. Procjena je Ekonomskog instituta da će hrvatski BDP ove godine rasti 2,6 posto, a iduće 2,7 posto.     

>> Poljske drvoprerađivačke tvrtke zainteresirane za suradnju s Hrvatskom

Komentara 2

TO
tolitol
06:01 30.09.2016.

Početak rasta koji je koindicirao s dolaskom (!) Milanovićeve Vlade? S dolaskom Milanovićeve vlade "koincidirala" je upravo druga recesija tijekom koje je upravo Hrvatska kao jedna od rijetkih europskih zemalja od 2012. pa do kraja 2015. svjedočila padu BDP-a iz kvartala u kvartal i "zahvaljujući" kojoj nam je kreditni rejting pao s BBB- na dvije razine ispod razine smeće. Onaj jedan posljednji "predizborni" kvartal s rastom na razini statističke pogreške bio je dovoljan da se naši mediji raspišu o tobože snažnom rastu, a sad se otvoreno kritizira rast od gotovo 3 posto na godišnjoj razini? Što ti je medijska objektivnost...

GE
genex
22:39 29.09.2016.

nema veze javna uprava.to je samo da političari lažno pokazuju da nešto rade pa svaka vlada prijeti javnoj upravi a u suštini ne mogu ništa napraviti a i da nešto naprave efekti bi bili zanemarivi. naš osnovni problem je što mi ništa ne proizvodimo.industrija nam je uništena i mi de facto moramo kao što je bravar joža napravio 45 krenuti sa industrijalizacijom.ovi u europi nas percipiraju isključivo kao turističku zemlju pa tako da gotovo nemamo investicija u proizvodne pogone.ako počnemo raditi industrijske pogone, ima šanse da se izvučemo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije