Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza Erste banke

Domaća potražnja ključ oporavka do kraja godine

trgovina
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
27.08.2016.
u 23:00

Makroanalitičar banke Alen Kovač podigao je prognozu rasta za 2016. na 2,2 posto.

U drugoj polovici godine očekuju se isti pokretači rasta kao u prvoj; domaća potražnja trebala bi zadržati glavnu ulogu – prognozira Alen Kovač, glavni makroekonomist Erste banke u njihovu ekonomskom blogu.

Ističe da su osobna potrošnja i investicije ključni, a upravo su oni davali dinamiku gospodarskom rastu u prvom i drugom kvartalu.

– Dok bi trenutačna politička neizvjesnost mogla donekle ugroziti investicijsku aktivnost zbog slabije apsorpcije iz EU fondova, i dalje očekujemo da će zadržati pozitivnu ulogu, dok će osobna potrošnja i dalje biti potpomognuta boljim fundamentalnim faktorima – ističe makroekonomist koji je prognozu rasta za 2016. revidirao na više – na 2,2 posto, ponajprije zbog poboljšanih izgleda domaće potražnje i neutralnijeg neto izvoza.

Usprkos nešto slabijim rezultatima u prvom kvartalu, suficit tekućeg računa ostao je na visokih 4,4 posto BDP-a, no s dodatnim iščezavanjem jednokratnog efekta CHF konverzije, očekuje smanjenje suficita na oko 2,5 posto BDP-a do kraja godine. Inozemni je dug također u padu te Kovač smatra da bi na kraju godine mogao biti ispod razine od 100 posto BDP-a. Premda potrošačke cijene i dalje padaju uz indeks 1,5 posto, posebno u segmentu energije i hrane, povećana domaća potražnja trebala bi, smatra, svesti inflaciju na -0,9 posto u 2016. i dovesti je u plus u 2017.  

>>Guverner Vujčić ovim vicem o Muji i Hasi opisao predizbornu kampanju 

>>Njemački gospodarski rast nadmašio očekivanja u drugom tromjesečju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije