Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska učinkovitost

Do 2020. svaka država članica Unije dužna je smanjiti svoju potrošnju energije!

Energetska učinkovitost
PR FOTO
29.05.2015.
u 09:48

Hoćemo li uspjeti saznajte na drugoj stručnoj konferenciji Energetska učinkovitost 2015.

Efikasno upravljanje potrošnjom energije jedan je od najvećih izazova Europske unije, no za Hrvatsku ujedno i potencijalno vrlo značajno novo tržište, gdje bi poduzete aktivnosti i investicije mogle osjetno pridonijeti novom ciklusu gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

Do 2020. svaka država članica Unije, pa tako i Hrvatska, dužna je smanjiti svoju potrošnju energije u odnosu na referentnu godinu – u slučaju Hrvatske, 1990-tu. Ta golema zadaća nužno će obuhvaćati i znatne promjene načina razmišljanja, mentaliteta, te načina na koji se društvo odnosi prema energiji, a posredno i okolišu. Ipak, uz ekološke odgovornosti, energetska učinkovitost dugoročno će se pokazati kao jedan od najozbiljnijih univerzalno dostupnih metoda povećanja interne efikasnosti i produktivnosti hrvatske ekonomije, kao i kontrole volatilnih i nepredvidljivih kretanja cijena energije u Hrvatskoj.

Utoliko, energetska učinkovitost je neizbježna i logična za svakog čimbenika društva i ne predstavlja alternativu već jedini smjer za daljnji razvoj. Taj razvoj dugo je vremena bio usporen, ali se posljednjih godina znatno intenzivirao, prvenstveno zbog stvaranja adekvatnih uvjeta – akumulacije stručnog znanja, stvaranja adekvatne pravne regulative, te otvaranja mogućnosti sufinanciranja i poticanja takvih projekata javnim sredstvima.  

Samo za projekte energetske učinkovitosti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u posljednje dvije i pol godine odobrio je ukupno 800 milijuna kuna poticaja, a što direktno potiče oko 1,6 milijardi kuna investicija.

Radi se o projektima koji, po svojoj prirodi, podrazumijevaju vrlo jasan i predvidljiv tijek povrata investicije temeljem ušteda izazvanih manjim troškovima energenata. U konačnici takvi investicijski projekti rezultiraju uštedama za investitore, ekološkim benefitima, te načelnim smanjenjem vanjskotrgovinskog deficita temeljem smanjenja uvoza energije, koji trenutno dostiže i 50 posto. Ipak, sektor energetske učinkovitosti podrazumijeva i stvaranje cijelog jednog novog spektra proizvoda, usluga i djelatnosti, od projektiranja rješenja, preko proizvodnje tehnologija do cjelovite energetske usluge koja obuhvaća praćenje energetskih svojstava i energetskih sustava zgrade, praćenje potrošnje energije u zgradama, sustavima javne rasvjete, industrijskim postrojenjima, sustavima obnovljivih izvora energije, mjerenje i verifkaciju postignutih ušteda, edukaciju odgovornih osoba te utjecaj na ponašanje korisnika koji troše energiju.

Cijeli niz domaćih kompanija danas aktivno radi na razvoju takvih proizvoda i usluga, a neki od projekata koji se u Hrvatskoj provode temeljem iznadprosječne izvrsnosti u svojoj provedbi i rezultatima već se mogu smatrati primjerima najbolje prakse, ne samo na lokalnom tržištu, već i u regiji, gdje bi energetska učinkovitost vrlo skoro mogla postati kvalitetan hrvatski izvozni proizvod.

Što je Energetska učinkovitost – priče o uspjehu?

To je tradicionalna jednodnevna stručna konferencija posvećena razvoju tržišta energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, te promociji najreprezentativnijih i najzanimljivijih projekata realiziranih u tom sektoru tijekom protekle godine. Uz to, konferencija služi i kao mjesto prezentacije poticajnih mogućnosti i projekata nadležnih državnih institucija u godini koja slijedi, te kao prilika za okupljanje i javnu diskusiju svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika državnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača opreme, te državnih institucija.  

Budite u centru zbivanja i prijavite se na konferenciju. Više saznajte ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije